fbpx България ще получи 6 млн. евро подкрепа за млечния сектор | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

България ще получи 6 млн. евро подкрепа за млечния сектор

България ще получи 6 млн. евро подкрепа за кризата в млечния сектор. Това стана ясно по време на неформалното заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Люксембург. Общият пакет, разпределен между страните-членки, е в размер на 420 млн. евро. ,,Изключително важен е фактът, че средствата не са от бюджета за кризи, а допълнителен ресурс, който трябва да подкрепи незабавно фермерите. Оценяваме, че част от предложенията , които направихме още през декември миналата година, когато поставихме въпроса с кризата в млечния сектор, ги виждаме отразени в пакета“, заяви по време на Съвета министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Тя предложи за тези от мерките като обвързаната подкрепа за животновъдство, при които са минали всички проверки, средствата да могат да се платят авансово на 100 % веднага след 16 октомври, а не след 1 декември.

Министър Танева сподели, че от 1 септември тази година България има наложена пълна забрана от Русия за износ на растителни продукти. “За нас в дългосрочен план е много важно веднага да се започнат разговори от Европейския съюз с Русия за отпадане на ембаргото. Колкото по-дълго продължава това ембарго, трудностите за нашите фермери и възстановяването на техните позиции на предишни пазари би било по-трудно“, подчерта още земеделският министър.

Относно предложените от Комисията пазарни мерки за подобряване на млечния сектор, Десислава Танева поясни, че трябва до приемане на законодателно предложение по схемата „Училищен плод“, да бъдат увеличени ставките за млечен еквивалент до размер, който покрива най-малко 80 % от всички разходи за доставка на млякото и млечните продукти по схемата. „При тези условия схемата би имала голям успех, както в социален аспект, възпитание на здравословно хранене на младото поколение, така и за производителите“, категорична бе министър Танева.