fbpx Българското здравно приложение за борбата срещу COVID-19 ViruSafe вече работи | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Българското здравно приложение за борбата срещу COVID-19 ViruSafe вече работи

 

От днес специализирано мобилно приложение ViruSafe вече работи и дава възможност на всички пребиваващи на територията на Република България да се включат и помогнат, въвеждайки ежедневно своите здравни показатели и симптоми.

ViruSafe приема данните от потребителите, с които данни генерира карта с горещи точки, където има граждани с проявени симптоми на COVID-19. Целта на приложението е да осигури по-добра видимост върху разпространението на заразата. Това от своя страна може допълнително да помогне на здравните институции за по-добро планиране и идентифициране на локации с потенциално заразени хора.

Всеки потребител ще може да получи обратна връзка за здравния си статус на база данните от приложението от личния си лекар, съвети и добри практики, които следва да спазва, за да се предпази от заразата, както и новини относно COVID-19 и достъп до подробна информация за пандемията.

„Преди две седмици си поставихме нелеката задача да създадем мобилно приложение, което да помогне в борбата с COVID-19. Подобни приложения се появиха в много други страни по света и се радвам, че България, като технологичен лидер в региона се справи с предизвикателството за собствена разработка в много кратък срок. Благодарение на усилията и денонощната работа на екипа, успяхме да разработим ViruSafe. Само за 14 дни изградихме приложение от нулата, което ще бъде съществена част от Националната система за борба с COVID-19, разработена в колаборация с още четири ИТ компании (Софтуер Груп, Информационно Обслужване, САС, ЕСРИ). Искам да благодаря на всички колеги, които неуморно работеха за разработването и тестването на ViruSafe“, заяви Пламен Цеков, съосновател и изпълнителен директор на Scalefocus.

Българската технологична компания ScaleFocus, която разработи специализирано мобилно приложение предоставя на държавата мобилните апликации ViruSafe на стойността на 1 лев.

Приложението може да се сваля безплатно от Apple Store и Google Play от днес. То ще бъде предоставено за теглене в цял свят до седмица.