fbpx Брутална нежност | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Брутална нежност

Брутална нежност

Има автомобили, които още в първия момент, в който ги видиш, направо връхлитат възприятието и речникът ти се чуди коя дума да извади най-напред. Червеното GTC, която ме очакваше точно това направи. Червеният цвят се забоде в очите ми. Погалих острата и в същото време уникално гладка страничната линия на метала, казах едно „ах” и....безмълвно отворих огромната врата. Чисто нов (километражът показваше едва 19 км), недокосван от женска ръка, тривратият хечбекът ми обещаваше много. Всъщност аз бях първият човек в България, който караше новият автомобил. (и лекичко си завидях:)

След революционния дизайнерски и технологичен скок на Opel с модела Insignia (всеки път се впечатлявам от него), днес Astra GTC предлага още едно култово германско изпълнение по отношение на дизайн и пътно поведение, и може да бъде определен като самостоятелен модел - GTC няма нито един друг външен елемент, който е еднакъв с останалите членове на фамилията на Astra. Изключение правят корпусите на външните огледала за обратно виждане и радио антената – напълно достатъчно за да кажем, че е създаден нов елемент.

Навън е зимно и студено, но слънчево. И слънцето направо ме прегръща в купето, докато намествам седалката. Като че ли е влязло цялото вътре – огромното предно панорамно стъкло губи представата, че имаш бариера със света отвън. По-късно, когато шофирах, усетих какво значи несмущаван простор.

Нямам търпение да стъпя на магистралата. Безкомпромисна стабилност. Автомобилът като че ли сам си знае пътя, въпреки, че аз господарствам над волана, който директно ми реагира. Съвършен синхрон и бързина на реакциите над човешкото възприятие. В крайна смекта имам усещането, че бухвално съм обхванала линията на пътя.

В предното окачване при GTC е използвана система, наречена Hi Performance Strut, с разработени от Opel тип McPherson модули. Тя помага за намаляване на страничния наклон на предните колела при завой, без да се губи сцеплението с настилката. Именно затова, когато по-късно пътувах по тесен, със завои път, стабилността не ме напускаше нито за миг. Задното окачване е с торсионна греда и звено на Уат, като е модифицирана със специални настройки, които гарантират намаляване на накланянето на каросерията при завой. При движение направо осигурява тази стабилност, която се предава в ръцете ми. Звеното на Уат се носи от малък напречен елемент, монтиран в долната част на автомобила малко зад оста на задните колела. То включва късо, подвижно монтирано на ос централно звено със сферични шарнири от двата края, към което са фиксирани страничните връзки към колелата. Някой ми беше казал – „тази кола е брутално стабилна!» Не беше излъгал.

Бях оставила черешката на тортата за накрая – удоволствието да се насладя гладките линии, които са събрали човешка емоция, облечена по уникален начин в метални одежди, но в същото време подчинена на най-висшите инженерни принципи. Така че, това купе, стъпило здраво на земята да разтваря въздуха и да се плъзга с изключителна аеродинамика.

"Художниците" на GTC сигурно са скъсали доста платна, докато намерят съвършената форма с три основни линии – първата започваща от предната врата, която рязко се спуска надолу и завършва към долната част на задния калник. Втората (която погалих още в началото) започва от дръжката на врата и динамично стига до капака на багажника, като гордо вирната брадичка. Третата линия, дорисувана с хром, оформя линията на покрива и завършва в категорично в забелязващ се спойлер. Колко лесно, а? Раз-два-три и автомобилът е готов..

Не мога да пропусна очите - второ поколение Opel Eye. Те се предлагат във версиите Enjoy и Sport, като са с разширени възможности. Модернизираната система за разпознаване на пътните знаци (TSR) може да идентифицира повече от използваните по пътищата на ЕС знаци отпреди. Система за предупреждение при непреднамерено напускане на лентата (LDW), камерата сега поддържа функция за индикация за следваната дистанция (FDI), която визуално информира водача за разстоянието до движещия се отпред автомобил.

Тази физическа мощ, която излъчва червеното купе беше подкрепена и от достатъчна сила на двигателя, бензинов 1,6 л и 180 к.с. Може да изберете и по-скромен 1,4 литров мотор с по-малко конски сили – 120 или 140. Но за безкомпромисните, от средата на тази година се очаква най-наточената версия OPC с 280 к.с. Предполагам обаче, че модернизираният 2.0 CDTI common-rail турбодизелов агрегат 165 к.с. и оборудван с новата Start/Stop технология на Opel, която намалява разхода на гориво в градския трафик ще допадне на много от клиентите.

 

Facebook коментари