fbpx Бюджетният дефицит е обезпокоителен | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Бюджетният дефицит е обезпокоителен

етикети

Проблемът с бюджетния дефицит, който до края на август 2014 г. достигна 1.3 млрд. лв. се задълбочава, коментират анализаторите на Райфайзен банк. „Това е с 1.1 млрд. лв. над дефицита за осемте месеца на миналата година. При това, в тези алармиращи данни не са включени мерките, които трябва да бъдат предприети за решаване на казуса с КТБ, нито евентуални стъпки към смекчаване на структурни проблеми: в енергетиката, здравеопазването и др.“, коментира Емил Калчев.

През август месечният индекс на индустриалното производство спада с 10.5 пункта спрямо юли, а строителството се свива с 2.4% на годишна база. по-бавното възстановяване на еврозоната, предизборната обстановка в страната и отпуските допринесоха за спада в индустрията през август. Очаква се задържане на спада и ръст на индекса през следващите месеци. От своя страна, свиването на строителството е в резултат от хроничното намаляване на сградното строителство (-9.7% за август), което не може да бъде компенсирано от растежа в сегмента на публичното и инженерното строителство (7.5% за август), следствие от държавната политика по изграждане и рехабилитация на пътна инфраструктура в страната.

Според анализа, паричната статистика на БНБ показва високо покритие на паричната база с валутни резерви, което е индикатор за стабилността на валутния борд. Кредитите към фирми и граждани също нарастват (с 1.9% на годишна база), достигайки 54.4 млрд. лв. Този ръст, за седми пореден месец, е положителен сигнал за динамиката на кредитирането през 2014 г. Нещо повече, за август годишният ръст на кредитите към фирми (2.9%) е много по-интензивен от този при кредитите към домакинствата (0.1%). Очаква се още по-силна подкрепа на кредитирането за бизнеси, свързани с производство на стоки и предоставяне на услуги.