fbpx Чили финансира интересни стартиращи бизнеси в страната си | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Чили финансира интересни стартиращи бизнеси в страната си

Възможностите за бизнес между България и Чили в няколко основни направления : винарство, търговия с риба и морски дарове, хранителни продукти, метали и високи технологии. Това представи на икономически семинар под мотото „Чили – предимства и възможности” Фелипе Гахардо, представител на ПроЧили (търговската комисия към Министерство на външните работи на Република Чили).

Бизнес и инвестиционният климат на Чили е сравнително непознат за българските предприемачи. Представени бяха атрактивните търговски спогодби, избягването на двойно данъчно облагане и специалните програми, които Чили предлага за финансиране на стартиращи бизнеси в определени сектори. Впечатляващ е фактът, че за последните 10 години износът на Република Чили расте с почти два пъти по-бързи темпове в сравнение със световния износ и достига ръст от 14%, а брутният вътрешен продукт на страната регистрира 6% ръст през 2011 година.

Чили има подписани 22 споразумения за свободна търговия с общо 59 държави, както и спогодби за избягване на двойно данъчно облагане с 24 страни. Чилийската икономика е класирана от FORBES като най-стабилната в Латинска Америка, следвана от Перу и Мексико. Пазарът е с ниска инфлация, бизнесът отчита ниско ниво на корупционни практики и висока степен на прозрачност. Рейтингът на Чили според Standard & Poors e A+. Впечатляваща е икономическата програма на страната за стартиращи бизнеси, която осигурява 40 хил. долара финансиране и едногодишна работна виза.