fbpx Да промениш психологията на професионален шофьор | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Да промениш психологията на професионален шофьор

Да промениш психологията на професионален шофьор

Според проучвания, броят на злополуките на пътното платно може да намалее с 15%, а смъртните случаи с 40%, ако професионалните шофьори преминат специално обучение за безопасно шофиране. Специална методология, която вече се прилага и в България, показва отлични резултати в тази посока. Тя е внесена от Гърция, след като там функционира от 13 години и вече са обучени 18 хил. шофьори. У нас програмата се предлага от AMS Fleet (Automotive Management Solutions), фирма, която се занимава с подобни обучения и професионално управление на автопаркове. За това, как се променя мирогледа на един професионален шофьор, разговаряхме с Димитринка Гринко, която е директор на компанията.

Г-жо Гринко, с какво се подобрява културата на пътно поведение, след преминаване на курс по обучение на професионални шофьори?
- Програмата е насочена към промяна на манталитета на шофьорите и към това, да променят начина си на шофиране. Най-вече като отношението към заобикалящата среда и движението като цяло. Не толкова към подобряване на техническите възможности. Това е цялостна философия, която те кара да преценяваш пътя и да откриваш рисковете. Много често чуваме някой да каже „Изведнъж ми изскочи на пътя!“. Нашите треньори казват, че няма такова понятие „изведнъж“ на пътя. Дете, топка или друго нещо е било там, а ние просто не сме предвидили, че може да изскочи на пътя. Или не сме преценили, че може да се отвори вратата на спрялата кола, точно когато минем покрай нея и оттам да слезе човек. Програмата учи на какво разстояние да се минава покрай автомобилите и по-скоро колко време ти е необходимо за реакция или да спреш, тя кара да се осъзнаят рисковете. Ние спазваме ограничения, защото са забранени – например, слагаме колани и не говорим по телефона, защото КАТ санкционира. Същото е със скоростта. Ако пише ограничение да 50 км/ч, а вие карате с 60 км/ч си казвате - „Какво толкова, 10 км са нищо!“ Но се оказва, че 10 км отгоре означават 50-60 м спирачен път повече.

Шофирането е инертно действие. В коя част на психологията се работи?
- Да, ние приемаме шофирането като странично действие – качваме се в колата и си казваме, че ще проведем телефонните разговори или ще хапнем сандвич, докато пътуваме. Всичко това води до понижена концентрация и съответно понижена реакция. Така доминото се нарежда.
Нашата програмата е насочена към различен тип шофьори и след всяко обучение се получава сертификат с различни степени на риск - нисък, среден и висок.

Много чест проблем е нервността, която е типична за балканските народи. Ние сме припрени, когато искаме да минем първи на светофара. Но когато си пешеходец и някой те изпреварва на тротоара не се изнервяш, докато си в задръстване на платното и някой се мушне пред теб, 90% от хората се изнервят много. Има интересно обяснение на това – факта, че на платното сме напълно блокирани ни поставя в безизходица. Затова трябва да свикнем да не сме толкова агресивни.

Какви са реалните резултатите до сега от обученията проведени в Гърция?
Един от големите клиенти на програмата е петролна компания. Започнала е с обученията още през 1997 г., когато са имали доста висок процент на инциденти, дори 4 смъртни случая за една година. През 2003 г. вече нямат нито един инцидент и продължават да държат това ниво до днес. Най-важното е, че там вече хората вярват на програмата.

Колко време продължава обучението?
- Самото обучение отнема общо един ден – теория и около 3 часа практика. Теорията е на групи по 12 – 15 души. За да има успех се прави през година, като се минават различните модули на обучение. Има обучения и за шофьори на цистерни, на ТИР-ове. Обучението е със симулатор, който симулира преобръщане на цистерната. Учи се например и техника при подхлъзване – по специално фолио, на което се разливат различни течности се имитират пътни условия. След такива обучения, професионалните шофьори, които обикновено идват с леко снизходителна усмивка, след това не могат да повярват какво са преживели. Стойността на обучението на човек е под 300 евро.