fbpx Как да купите най-евтиния самолетен билет? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Как да купите най-евтиния самолетен билет?

Сезонът на пътуванията започва. Ако сте планирали почивка извън страната в повечето случаи ще изберете да самолетен транспорт, заради краткото време на придвижване от точка А до точка Б и възможността да намерите супер оферта. Но със сигурност се е случвало да установите, че съседът ви по седалка е закупил самолетния си билет много по-евтино от вас? – Твърде вероятно. Това е така, защото цените на полетите се променят непрекъснато под въздействието на различни фактори. Кои са 10-те основни правила, за сдобиване с евтини самолетни билети не само в предстоящия летен сезон, припомня туристическа агенция eSKY.bg.

  1. Резервирайте отрано

Всеки знае, че първо и основно правило е ранната резервация. Но не и прекалено ранната. Обикновено най-добрият период за резервация е между 6 и 8 седмици преди пътуването.

  1. Бъдете гъвкави в датите и часовeте

Ако датата на пътуването ви не е точно фиксирана, потърсете полети за няколко дни преди и след нея. Така ще получите повече оферти и възможност да изберете най-евтината. Нощните или ранните сутрешни полети са по-неудобни, но често и по-евтини.

  1. Проучете кой е слабия за дестинацията сезон

Съвсем естествено е цените на билетите около Олимпиада или празници като Коледа и Великден, да бъдат много по-високи, отколкото през останалото време на годината. По възможност, посетете дестинацията извън пиковите за нея периоди.

  1. Използвайте сайтове, комбиниращи различни авиокомпании

Директни полети от България до Лондон, например, осъществяват 5 авиокомпании. Използвайте сайтовете, комбиниращи предложенията на всички превозвачи, за да сравните лесно цените им.

  1. Нискотарифни авиокомпании

Проверете дали по желания маршрут оперират нискотарифни авиокомпании. В много от случаите, техните билети са по-евтини. По възможност пътувайте само с ръчен багаж, това ще намали значително цената.

  1. Двупосочен билет

Ако пътувате с редовна авиокомпания, резервирайте двупосочен билет. Дори и да пътувате само в едната посока, почти сигурно е, че двупосочният билет ще бъде по-евтин от еднопосочния.

  1. Алтернативно летище

Проверете за опции да летите от или до летище в близост. Така например, можете да летите изгодно до Лондон не само от София, но и от Пловдив, или пък да кацнете на летище Лутън, вместо на Хийтроу. Разликата в цената може да се окаже голяма.

  1. Най-доброто време през седмицата

Най-евтините полети обикнвоено са във вторник, четвъртък и събота, а най-скъпите – в петък и неделя. Най-изгодното време за резервация е в периода вторник следобяд – сряда до 2 ч. след полунощ.

  1. Консултант

Доверете се на агент, който има опит в продажбата на самолетни билети. Той ще направи необходимите проучвания много по-компетентно и бързо и ще ви предложи опции, за които не сте се досетили.

  1. Следете редовно

Следете редовно сайтовете на авиокомпании и агенциите, абонирайте се за информационните им бюлетини и следвайте профилите им в социалните мрежи, за да сте винаги информирани за нови възможности, промоции и отстъпки.