fbpx Вложенията в имоти започват да се завръщат | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Вложенията в имоти започват да се завръщат

Продължава тенденцията условията по потребителските кредити да се подобряват. Понижението на лихвите, стартирало още през пролетта, остава актуално и през юни, отчитат от Кредит Център. Таксите по потребителските кредити продължават да падат. През юни понижението в лихвите при различните оферти е между 0.5 – 2%”. Лихвите по потребителските заеми в лева в момента се движат в границите от 7 до 14.5%, а в евро – от 7.5 до 11%. Допълнително при промоционалните предложения има и други подобрения като липса на такса за усвояване, бързо одобрение, по-големи лимити без поръчител, възможност за теглене на кредит без превод на заплата.
Макар стартът на лятото традиционно да води след себе си понижение в броя на запитванията, юни 2013 г. се отличава с активен пазар, без осезаеми спадове спрямо пролетните месеци. Същевременно хората със свободни пари все повече предпочитат да си купят жилище вместо да държат парите си в брой.

„Ако през последните години хората спестяваха пари кеш на принципа „бели пари за черни дни”, то това тяхно поведение вече започва да се променя”, коментира Тихомир Тошев, управител на Кредит Център. „В момента хората със заделени средства и нужда от собствен или по-голям имот, по-бързо взимат решението да направят такава сделка сега. Те смятат, че при евентуални икономически или политически сътресения недвижимата собственост ще защити добре финансовите им активи и от друга страна ще подобри стандарта им на живот. В повечето случаи тези хора имат собствени спестявания около 40 – 50% от стойността на закупувания имот”, разяснява Тошев.

По думите му изборът на хората да вложат парите си в апартамент има и други мотиви, освен сигурността. Достъпните цени на имотите, изгодните лихвени нива и все по-ниските лихви по депозитите са допълнителен стимул за поведението на кредитополучателите.

По-голям брой запитвания и за рефинансиране на ипотечни кредити са отчели онлайн консултантите от Creditpoint.bg. Това, според тях, се дължи на непрекъснато подобряващите се условия и по ипотечните кредити. Отличителна черта на първото полугодие на 2013 година, според експертите, е слизането на нивата на лихвите по кредити под най-ниските им нива от преди кризата.