fbpx Колко скъпи са бонбоните? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Колко скъпи са бонбоните?

Водеща снимка
Да

Колко скъпи са бонбоните?

Имам навика в събота, след като си взема дрехите от химическо чистене, да изпия кафето си и да похапна два ръчно направени бонбона. Тази събота докато се наслаждавах на бонбоните със собственичката на бизнеса, коментирахме, че нерядко се случва да влязат хора и да се възмутят: „Как може един бонбон да струва 1,20 лв.?”.

Реално един такъв бонбон е по-евтин от един билет за градския транспорт, т.е. ние по-възрастното поколение, ако го обърнем в парите от нашето детство или младост, бонбонът струва 5 ст.  (тогава билетчето струваше 6 ст. ). Не е чак толкова скъпо за удоволствието, което ще получите, наслаждавайки се в един есенен, мрачен и мокър софийски ден.

Този разговор днес ме предизвика да се размисля по една от любимите ми теми - кое е скъпо и кое не? Естествено, пак ще кажете, че хората, които получават 800 лв. заплата, не могат да си позволят 1.20 лв. за бонбон. Сигурно е така, няма да споря, макар че същите тези хора си купуват по кутия-две цигари всеки ден.

Въпросът не е кое колко струва, а колко цените труда и въображението на човекът, който го е създал

Познавам не един и двама с доходи над 2-3000 лв., които също ще кажат, че бонбон за 1.20 лв. е много скъп, но кебапче за 1,20 е ОК. Има и такива, които ще обяснят “… че какво им е на бонбоните „Черноморец“ и те са си вкусни, пък не са на такава цена”. Аз също ги харесвам, но правя разлика между тях и гурме направените сладки изкушения.

За всеки бизнес е много важно да знае каква е неговата целева група клиенти и да следи какво ги вълнува, какви са те, как изглеждат и какво би ги накарало да похарчат повече точно при теб, независимо дали имаш бутик за шоколадови изделия, козметично студио или фабрика за мебели. Седнете, налейте си нещо, което ще развихри въображението ви и визуализирайте типичния си клиент - как изглежда, дали е нисък и пълен, дали и жена или мъж, какви дрехи носи, каква кола кара, каква музика слуша…

Колкото по-добре се справите с това, толкова по-успешно ще можете правилно да маркетирате и да съобразите търговската си политика

Друго, което може да направите, е да си представите мечтания клиент и да си дадете отговор как може да привлечете него. Независимо дали е личност или компания, методът работи, тъй като зад всяко решение на компанията стоят мениджърите ѝ, а те също са хора, макар понякога да не им личи.

Направете това забавно упражнение, аз го практикувам от времето, когато бях мениджър на Levi’s за България и това много ми помогна да знам къде да рекламирам, какви модели да внасям, с кой да правя крос промоции и т.н.

Не е важно колко струва вашият бонбон, важното е да убедите клиента, че си струва!