fbpx Доналд Тръмп олицетворение на американската мечта | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Доналд Тръмп олицетворение на американската мечта

етикети

Доналд Тръмп не само е един от най-богатите хора на планетата, но и един от най-известните. Той е ексцентричен, непредвидим и магнетичен. Мъжете, преследващи кариера, му се възхищават. Жените, преследващи богатство и лукс, го обожават. Милиардерът-предприемач е изградил някои от най-красивите сгради в щатите. Като най-известни се сочат Кулите Тръмп в Ню Йорк и казиното Тадж Махал в Атлантик Сити. Приятелите му обичат да казват, че той е човек с много хобита - обича предизвикателствата на преговорите, много се е забавлявал, докато е бил кандидат-президент, небезизвестната му страст към красиви жени и топ модели също е вид хоби. Доналд Джон Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в Ню Йорк. Той е трето поколение бизнесмен

Баща му - Фред Тръмп го научава на всички тънкости на предприемачеството в недвижимите имоти. Така Доналд наследява умението да познава коя сделка може да се превърне в златна мина и коя - в пълен провал. След като завършва обучението си във военната академия, Тръмп започва да учи финанси, докато работи като асистент на баща си. Още от тийнейджър той иска да се изнесе от Куинс (беден квартал на Ню Йорк) и да се премести в Манхатън, където ще има повече възможности за стартиране на собствен бизнес. Не след дълго мечтата му става реалност. Изнася се от гетото и с последните си пари наема апартамент в Манхатън. Въпреки липсата на висок социален статус Тръмп успява да стане член на един от най-аристократичните клубове в Ню Йорк - Ексклузив клуб. Този вид клубове по принцип не са отворени за всеки, най-вече за бедни момчета от Куинс. Говори се, че са го допуснали в клуба при условие, че никога повече няма да се навърта около жените на останалите членове. Славата му на Дон Жуан, предшества другите му умения, които го прославят години по-късно. Той започва редовно да посещава клуба, но не за да играе поло или да плава с яхта, а за да създаде така нужните му връзки. Започва да развива своя компания и през 80-те години става най-могъщия предприемач в недвижимите имоти и строителството. Въпреки че изучава основите на бизнеса в университета, Тръмп често се противопоставя на законите на пазара. Икономическите учебници съветват: “Намалете цените, когато имате засилена конкуренция”. Когато Тръмп има конкуренция, не само не намалява цените, но ги увеличава.
Въпреки изключителния си нюх за добри инвестиции, през 1990 г.
империята му, която възлиза на над 1 млрд. долара се срутва.

Тръмп обявява банкрут, тъй като не може да плати на банките заеми за $ 2 млрд.

Този грандиозен провал би накарал всеки друг човек да се оттегли с наведена глава, но не и Тръмп. Той предава на банките-кредитори повечето от холдингите си. С малкото останали авоари започва отначало. Голямото му завръщане по върховете идва след почти десет години упорит труд. Той разказва за тези години в книгата си “Изкуството на завръщането”, която веднага след публикуването си става бестселър и настолна книга на всички амбициозни, млади бизнесмени.
Разбирайки грешките, които е допуснал преди, Доналд започва да разширява бизнеса си, като го разпръсва в различни сектори. За да може ако единият пострада, другите да компенсират. Той навлиза смело в шоу бизнеса - издава още няколко книги, които отново се въртят около неговия живот, става продуцент на конкурсите “Мис Америка” и “Мис Вселена”, започва да се появява в телевизионните сериали, като играе самия себе си и пр. Така без да наема специално PR или имиджов експерт, той става известен и сред обикновените хора по целия свят.

Недвижимите имоти, транспортът, казината и шоу бизнесът не са достатъчни за Тръмп


През 1999 г. той обявява, че ще се кандидатира за президент на САЩ. Има обаче една малка подробност, която тогава излиза на бял свят и го кара да се откаже от кандидатурата си. Той страда от джермофобия - страх от заразяване с бацили. Поради тази си странност той никога не се ръкува и не докосва нищо, ако не му се налага. Опонентите веднага нападат с въпроса: “Що за президент ще е г-н Тръмп, след като не може да се ръкува с хората?” Това е един от малкото му провали. Милиардерът, обаче, знае как да се утешава - с красиви жени. Бракът му с Ивана Тръмп приключва през 1990 г., но таблоидите говорят за тях с години. Ивана го дарява с три деца - двама сина и дъщеря - Иванка, която е наследила пословичната красота на майка си и става топ модел. След това се жени за Марла Мейпъл. Двойката има дъщеря, но дори това светло събитие не може да ги сплоти - развеждат се 6 години по-късно. Славата му на прелъстител се потвърждава от безбройните снимки в таблоидите, на които Тръмп винаги е с различна красавица.
Кралят на недвижимите имоти, както още го наричат, е целеустремен, на моменти арогантен, интелигентен и хитър. Той знае силата на рекламата и прави всичко възможно, за да създаде от името си най-могъщата търговска марка в бизнеса с недвижими имоти.

Няма негова сграда, на която да не е изписано името му

Когато си хареса сграда или парцел, той дава най-добрата цена, въпреки че според изчисленията ако плати толкова ще е на загуба. След това превръща мястото в истинска златна мина и печалбите са огромни. Това е талантът на истинския предприемач - да можеш да видиш в бъдещето и да имаш достатъчно фантазия, за да осъществиш вижданията си. Въпреки социалното си положение и милиардите в банката, Тръмп скромничи когато различни фондации оповестяват невероятните дарения, които той прави. Има един случай, в който лимузината му се разваля насред пътя и един човек спира да помогне. Оказва се, че той е безработен автомонтьор, който успява да отстрани повредата. Тръмп му предлага пари няколко пъти, но механикът отказва. Милиардерът е силно впечатлен от държанието на този човек. На следващия ден, жената на механика получава голям букет цветя с картичка към тях. В плика обаче, освен картичка с благодарности имало и извлечение от банката, че ипотеката на къщата им е напълно изплатена.


В света на бизнеса, обаче, той е познат като голям играч. Той не е поредната знаменитост, която да изгрее и залезе след година-две, не е красавец, има своите странности, но когато е на работа става най-големия играч. Стилът му на обличане отговаря на статута му. Той не се скъпи да похарчи малко състояние за екстравагантните си костюми.
Световноизвестният ерген колекционира сгради, яхти и имоти както малко дете колекционира картинки от дъвки. Може би точно лекотата, с която постига целите си липсва на останалите, за да се доближат до славата и богатствата, на които се крепи империята Тръмп.