fbpx Електрическа реалност (+видео) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Mitsubishi Outlander PHEV (тест драйв)

Електрическа реалност (+видео)

 
След като борбата за по-чиста околна среда става все по-ожесточена и едно от предимствата на всяка индустрия са намалените вредни отлагания, независимо в какъв вид, то автомобилните компании нямат друг избор, освен да търсят алтернативни начини в задвижването на автомобилите. Считани, че отработените газове са едни от най-големите замърсители на въздуха, то хибридите и електрическите автомобили заемат все по-голяма част от производството на всяка марка и надпреварата за по-малки CO2 стига до нови нива.
 
 
Следвайки тази посока Mitsubishi излезе на ринга с автомобил, който е базиран на иновативна технологична стратегия за разработване на “двойна архитектура”, което го прави на практика първия сериен масов модел, разработен от самото начало с възможности за използване на задвижване с ДВГ или плъг-ин хибридно електрическо задвижване. Още по-впечатляващото е, че Outlander PHEV е първият плъг-ин хибриден електромобил с (постоянно) 4WD задвижване и два електромотора, който сам (!) генерира необходимата енергия. Така този почти двутонен автомобил може да развее гордо байракът, че в този комбинирам режим на движение има едва 44 г/км вредни емисии. 
 
 
Електромобилната технология е взета от малкия напълно електрически модел i-MiEV, а 4WD от Lancer Evolution. На двете оси са монтирани по един електромотор с мощност 82 к.с., като този отпред има въртящ момент 137 Нм, а задният е със 190 Нм. В средата са интегрирани 300 ватов пакет литиево-йонна батерия с въздушно охлаждане и 12 кВтч. Зареждането и чрез кабел става за около шест и половина часа (230V, 8А), или за 30 мин. при бързо зареждане (до 80%). Интересно е другият начин на зареждане, който става от бензиновия двигател по време на движение или от регенерацията на спирачната енергия.
 
 
Системата на Outlander PHEV дава възможност за три режима на задвижване. Единият е само на електричество. При него автомобилът се задвижва от двата електромотора и могат да се изминат около 50 км при скорост до 120 км/ч. Разбира се има огромно значение начинът на шофиране.
Другият е последователен хибриден режим, при който в действие са двата електромотора, а бензиновият двигател служи като генератор за зареждане на батерията. Включването му става при спадане заряда на батерията, или ако е нужна повече мощност при ускорение. 
Третият начин е паралелен хибриден режим, като задвижването става от двигателя, а задният електромотор подпомага, като се включва автоматично над 120 км/ч (ако има заряд в батерията) за повече мощ.
 
Интересно е самозареждането на батерията, което може да стане от перата на волана, които в случая не са за смяна на предавките, а именно за зареждане с електричество, като буквално, за да „засмучат“ максимална енергия, буквално в един момент се превръщат в спирачки. Но за да спирате само чрез тях се изисква доста интелектуално свикване и усещане, иначе боравенето е супер лесно. Все пак традиционният педал на спирачката си остава основният.
 
 
Цялата горна теоретична част наистина има отлично реално измерения. Пътуването в тишина с висока скорост, когато е пълна батерията е странно и в същото време изключително приятно. Наистина стремежът да постигнеш максимално нисък разход се превръща в игра, която в крайна сметка те прави много дисциплиниран шофьор. Моят среден постигнат разход за този голям автомобил бе около 4,0/100 л! Впечатляващо, нали?
Едни от проблемите на Outlander PHEV обаче е цената, която е с около 25 хил. лв. по-висока от тази на стандартния Outlander, а още по-лошото е, че този вариант не ползва данъчен кредит заради липсата на трети ред седалки. Въпреки това цената от 100 хил. лв. е доста по-ниска от тази на конкурентите, които са без подобно хибридно задвижване.