fbpx Елитен спортист | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Елитен спортист

Елитен спортист

Когато шофираш и видиш пред себе си препятствие, инстинктивно скачаш на педала на спирачката. Но замислете се колко пъти се е случвало докато се движите с бавна скорост, да се „заблеете” настрани или да търсите нещо на другата седалка... Достатъчни са стотни от секундата, за да се стигне до неприятно последствие.

Действието се развива на писта. Нашето упражнение беше да достигнем до 35 км/ч и да не натискаме спирачката, въпреки, че на метри пред нас стои манекена Боб. Психологически трудно упражнение за инстинкта. Но автомобилът мисли вместо нас. Радар и камера засичат „пешеходеца” и спирачката автоматично се задейства. Първо се чува звуков сигнал, после предупредителна червена лампа и автомобилът заковава. Така инцидентът е категорично предотвратен. С по-висока скорост няма да спре, но ударът ще бъде значително смекчен. Забележително е подобно поведение. Това е системата City Safety (първата в света, разпознаваща пешеходци), която за първи път бе внедрена в кросоувъра XC60. Пословичната сигурност на Volvo е залегнала и в новото S60 с целия останал набор от системи за сигурност.

Великолепна сигурност автомобилът демонстрира и при „нещадящото” свирене на гуми по пистата. Окачването е подобрено, амортисьорите са променени, оптимизиран е воланът – той е с 10% „по-чувствителен” от всяко едно Volvo създавано до сега. При острите завои на пистата, дори и с висока скорост, стабилността е безкомпромисна. Системата Traction Control намалява недозавиването. Новото Volvo S60 доказа, че освен изключително приятно, и сигурно пътуване по магистралата има един изключително бунтарски дух, достоен да отговори на състезателните натури.


Като цяло дизайнът е доста променен. В голяма степен автомобилът напомня на купе с дълга предна част и къса задна. Всичко е много меко и плавно, и типичните за марката остри черти тук ги няма.


Бунтарският дух обаче е залегнал в предницата, която определено излъчва агресивност. Уголемената емблема, дългият V-образен капак, радиаторната решетка, и изтеглените фарове придават устременост. Цялата тази изтеглена линия преминава към задната част.

 

В новото Volvo S60 може да се избира между три режима на движение – Comfort, Sport и Advanced. Софтуеърът на системата All wheel drive (която се предлага като стандарт в Т6 двигателя и като опция в D5) e доразвит. Той контролира задвижването, като в зависимост от избрания режим на шофиране определя силата, която се подава към всяко едно колело на автомобила.

Няма човек, който да остане равнодушен пред класата на интериора. Щом погледнеш към купето оставаш впечатлен от модерното излъчване. Седалките са спортни и изключително добре обгръщат тялото. Централната колона дава усещане за хай-тек настоящето – алуминиеви елементи съчетани с материи от най-високо качество. Модерен дисплей и бутони изнесени на волана дават информация за пътя и аудиосистемата. Асиметричната линия на борда дава модерно звучене. Всички тези елементи се допълват от цвета на тапицерията, която веки може да избере сред богата гама предложения.

Новост при задвижването е двулитров 4-цилиндров бензинов двигател с директно впръскване, който изкарва 203 к.с. като осигурява 300 Nm въртящ момент при 1750 оборота в минута. Топ-моделът обаче е шестцилиндров бензинов мотор с 304 к.с. При дизеловите мотори по-мощният D5 предлага 205 к.с., а по-малкият D3 – 163 к.с. Всички те се предлагат със 6-степенна механична скоростна кутия, а топ-моделът серийно е оборудван с 6-степенен автоматик.

Facebook коментари