fbpx Емоция на две колела | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

На работа с велосипед

Емоция на две колела

Кога за последен път карахте колело? Може би тази сутрин пристигнахте с него на работа и сега докато четете тези редове се усмихвате, защото сте част от новата мода, наречена „вело(р)еволюция“? Е, може да сте от тези, които ще ме оборят и ще кажат – ставам вир-вода и няма как да въртя педалите с костюм или с токчета! Напротив – винаги има начин, просто трябва да го откриете! Какво е колелото за тези, които го карат? Средство за придвижване, възможност за пестене на пари от транспорт или свобода?

Винаги е забавно, когато се върнеш към първия път, в който си получил така мечтания за всяко дете подарък – колелото. Пламъкът в очите оживява, започваш да се усмихваш, някак си по детски, бузите поруменяват и почти можеш да чуеш как сърцето ти препуска от вълнение. Завърташ педалите и въпреки че ангелите-хранители (помощните колела) бдят, балансът е сложен... Но още миг, още едно завъртане и си готов да летиш. После чувстваш, че няма какво да те спре. Е, случва се да прегърнеш някое дърво, храст, стълб, но промяната вече е станала. Опитал си глътка от чистия въздух на свободата. Вече си велосипедист.

Скоро една моя приятелка ми разказа: „Никога няма да забравя първото ми пускане сама на две колела. Изведнъж осъзнах, че карам, без да ме придържа дядо. Направо летях от кеф... В този момент виждам две баби тромаво пристъпват насреща ми. И спрях директно в тях, защото завиването беше сложна маневра. Отвъртяха ми шамар. Аз обаче скочих веднага - ще видиш дебела бабо, дето не можа да мръднеш - аз цял живот ще карам колело и никога няма да бъда дебела“. До днес тази моя приятелка не е оставила колелото, което е част от бизнес и личното и ежедневие. Не е с манекенска визия, но споделя, че се чувства прекрасно и винаги е заредена с енергия, особено сега, когато пролетта направо примамва да пофлиртуваш с вятъра.

Моето първо велопътешествие бе до работното ми място именно в един чуден пролетен ден. Тъй като обичам да ходя официално облечен, реших, че няма се жертвам заради двете колела. Спретнат с тясноскроен костюм, оранжева вратовръзка и шапка потеглих – някои хора се обръщаха, мислеха, че имам мисия и ме питаха какво рекламирам. „Рекламирам каузата „Официален на колело”, усмихвах се аз.

Хубавото на велосипеда е, че освен средство за придвижване е и машина за мили спомени и средство за социализиране, начин да виждаш отблизо променящия се град. Всяка сутрин, пет дни в седмицата, си причиняваме ужаса, изнервени да мразим света, защото се налага да се блъскаме в тясната консерва, наречена метро, автобус, трамвай или да чакаме безизходно в трафика. Какво ни пречи да си вземем мечтаното колело - с кош и малко звънче за дамите или пък бърз шосеен бегач за нас, господата и да се почувстваме отново деца?

За да има обаче повече велосипедисти в една фирма, трябва да има и подходящи условия за техните возила. Велостойките са задължителни. Препоръчително е фирмата да инвестира във велообучения за безопасно каране в градска среда, както и за изготвяне на веломаршрути за придвижване до работа (със сигурност във второто ще се включат и самите велосипедисти). А защо да няма и няколко служебни велосипеди? Добър пример за това е решението фотографите на една от големите агенции в София да използват колело вместо автомобил или градски транспорт, когато отиват да отразят събитие. Интересен е и проектът, реализиран в Комбинат за цветни метали – Пловдив, където служителите използващи велосипед се стимулират и финансово.

С кампанията си "Стигни навреме, карай колело" пък, експресната компания TNT България стимулира всеки служител с оранжев фирмен велосипед – условието е да дойде на работа 5 пъти с колело и да се регистрира в отдел Човешки ресурси. След успеха на "Стигни навреме, карай колело", компанията пренасочи зеления си велосипеден проект и към своите клиенти като стартира маркетингова кампания "Мини на чисто, мини на колело". Идеята на кампанията бе да продължи да повишава информираността за инициатива с велосипедите с апел за по-чисти столица, държава и планета. За целта, компанията предостави на клиентите, участващи в кампанията оранжев TNT велосипед и велосипедни аксесоари, насърчавайки ги да ги използват при пътуване до и от работа. С над 750 фирми, които взеха участие и се присъединиха към зелената идея, 50 велосипеди намериха нови собственици.

А какъв е вашият проект? Споделете го и ние ще го разкажем на всички!