fbpx Филм за българската природа | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Филм за българската природа

Филм за българската природа

 

На 23 април 2013 г. (вторник) от 17,30 ч. в Дома на киното (София, ул. Екзарх Йосиф 37) ще се състои официалната премиера на „Те отлитат“ – научнопопулярен филм за дивите птици в България, създаден от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и Моно Колектив, с подкрепата на Фондация „Америка за България“.

В 40-минутен, спиращ дъха разказ от пет части са представени редките и застрашени от изчезване червуногуши гъски, египетски лешояд, царски орел, белоопашат мишелов, къдроглав пеликан. Идеята за създаване на филм, който с красивите си кадри и интересни истории да предизвика желание за опознаване и опазване на дивите птици, е на БДЗП. Режисьор на филма е Симеон Цончев от Моно Колектив.

Филмът представлява пътешествие в изумителния свят на птиците от нашия край на континента. Някъде там, в скованите от студ и лед Тюленово и Дуранкулак червеногуши гъски водят неспирна борба за живот. Над чудноватите силуети на Белоградчишките скали белоопашати мишелови защитават зорко владенията си. В дебрите на Родопите все още скитат египетски лешояди, едни от най-интелигентните птици в света. Около каньона на река Арда и по скалите на застинали вулкани се боричкат тромави белоглави лешояди. Над обвитите в мистерия каменни долмени в Сакар планина се реят последните двойки величествени царски орли... Край Бургас любимите на всички ни бели щъркели разкриват хитрия си нрав, ята пеликани се носят като безмоторни самолети над панелните блокове, а женските дъждосвирци живеят в блаженство, обгрижвани от тънкоклюни обожатели сред топлите води на морските лагуни.
... Ще дойде момент, в който птиците ще отлетят. А дали ще се завърнат?” каза Симеон Цончев, режисьор на филма.

Филмът “Те отлитат” е заснет в рамките на проект “Вижте за първи път: Летящото богатство на България”, финансиран от фондация „Америка за България“. Амбициозната цел на проекта е да популяризира България като дестинация за приородосъобразен туризъм и важен орнитологичен център, като постави акцент на възможностите за наблюдение на птици в националната политика при представяне на туристическите възможности на страната ни, като в същото време повиши интереса към птиците и желанието за опазване на техните местообитания сред широката публика.

facebook коментари