fbpx Големият мъник | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Големият мъник

Големият мъник

етикети

В три горещи, летни септемврийски дни бизнесът ми наложи да направя "околосветска" обиколка на България - София, Русе през Варна за Бургас и София. Спомням си какво невероятно присмехулство и снизхождение срещнах, когато казах, че ще пътувам с ... Matiz, ама Matiz Chevrolet.

В три горещи, летни септемврийски дни бизнесът ми наложи да направя "околосветска" обиколка на България - София, Русе през Варна за Бургас и София. Спомням си какво невероятно присмехулство и снизхождение срещнах, когато казах, че ще пътувам с ... Matiz, ама Matiz Chevrolet.


Доста познати ме сметнаха направо за луда. Само че, в случая не ставаше въпрос за лудост, а за тест на един автомобил. Вярно, че предизвикателството беше сериозно, като се има предвид, че концепцията за създаването на този е автомобил е за градската джунгла.
Колата ми е предоставена от дилъра на марката "София Ауто". Когато отидох в шоурума, те се "смяли" над желанието ми за дълъг път и бяха подготвили автомобил с 4-цилиндров бензинов двигател с работен обем 1.0 л, мощност 47kW/64 к.с. и с климатик! Мъникът е силно брандиран с всякакви надписи и няма как да не се забележи. Освен това е и Chevrolet, което у доста колеги шофьори по пътищата предизвикваше искрено учудване. Всъщност преди година и половина GM изкупи контролния пакет акции на фалиралата корейска компания Daewoo и моделите започнаха да се продават под марката Chevrolet, като бяха запазени имената им. В края на 2003 г.
GM Daewoo стартира дейността си в България чрез дилърите, които продават Opel у нас.


Пренасям багажите си в колата и съм готова за път.
Мatiz гостоприемно отваря
широко шофьорската врата

Настанявам се добре - седалката направо ми пасва, а подглавника се оказва изключително удобен. Над главата ми има учудващо много разстояние, а и усещането за пространство вътре е много по-голямо в сравнение представата, която човек има, наблюдавайки го отвън.
Потеглям, за да се изнеса бързо от петъчния градски пътен ад. Педалът на съединителя е плавен, а скоростният лост отчетливо включва скоростите, които са пет. С малко повече газ първа и втора скорост се стараят да угодят на прищявките на шофьора. Те ми позволяват като оса да се шмугвам между по-големите събратя на пътя.
Навън е невероятна жега и е невъзможно да се пътува без климатик. Включвам го и веднага усещам как мощността "глътва" назад. Затова пък прохладата си заслужава. Имам възможност по-добре да огледам интериора.
Модерният дизайн на кабината създава приятна атмосфера
Има две поставки за чаши, които използвам за мобилните си телефони, поставката за монети, ниши на вратите. Това, което обаче ме подразни още в града, беше, че когато свалих слънцезащитната козирка, изчаквайки на сфетофара, за да се видя в огледалцето, то липсваше! А на съседното място имаше. Няма жена, която да не прави подобно действие!
Другото, което забелязах, бе, че площадката за почивка на левия крак е доста малка и дори неудобна, особено за моите обувки с по-остри модни муцуни. Това ме накара да спра и да сменя обувките (нали и КАТ не разрешават да се шофира с високи токове). Но като се има предвид градската концепция на автомобила, там не остава много време за почивка на левия крак.
Високият Matiz и широкото предно стъкло ми дават отлична видимост. Само когато ме изпреварват големи камиони, имам усещането, че ще ме изместят от пътя, но не може да се изисква кой знае какво от 750 кг маса.


Пътуването до Русе изобщо не ме изморява и го взимам на един дъх. Без проблем поддържам скорост между 120 и 140 км/ч.
В града благодарение на компактните размери Мatiz е изключително маневрен. С вътрешната си дължина от
3495 мм и радиус на завиване 9 м той се събира дори в най-тясното място за паркиране.
На другия ден продължавам пътуването към морето. В някои моменти спирам климатика, защото освен че намалява мощността гълта и доста гориво. Според производителите разходът на бензин е следния - градско 8,2 л/100 км, извънградско - 5,3 л/100 км. Моят показател обаче се оказа съвсем друг - над 10 л/100 км. Но при такава скорост и включен климатик е напълно нормално.
Все пак мъникът се справи отлично с над 1000 км. Аз се чувствах като в моя дом. Дори и един колега, който повозих за малко, беше приятно изненадан, най-вече защото имаше достатъчно място за него, а той е 1,80 м висок.