fbpx Губим ли си времето в четене на книги за личностно развитие? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Губим ли си времето в четене на книги за личностно развитие?

 
 
Разходете се, в която и да е книжарница и ще видите рафтове пълни с книги за личностно развитие. Вероятно сте чели някои от класиките на тази тема или сте срещали идеите от тях в различните списания и сайтове за личностно развитие.
Със сигурност сте попаднали и на не малко съвети свързани с мотивация, продуктивност и т.н. Може би дори прекарвате времето си всеки ден в четене ни лични блогове за развитие, книги или слушане на записи на тази тема.
 
Но в крайна сметка, питали ли сте се какъв е смисълът от всичко това? Дали си губиш времето?
 
Може би отговорът е: Зависи. Зависи, защото само с четене няма да стигнеш далеч. Когато искаш да промениш нещо в живота си, съблазнително е да потърсиш бързо и лесно решение на проблемите си. И книгите и сайтовете могат да ти обещават много със заглавия от рода “Аз ще ви направя богат” и т.н.
Въпросът е могат ли наистина да направят това, за което пишат и обещават? И отговорът е може би ДА, но с доста работа от ваша страна, няма друг начин.
Проблемът на доста от нас, които четем книги за личностно развитие, е, че те ни дават много малък тласък, не този, от който имаме нужда. Причината не е в книгите, има доста добри. Проблемът е в нас. Четем “Мисли и забогатявай” от Наполеон Хил и си мислим, че правим нещо много продуктивно. Но истината е, че нищо не правим докато не предприемем реални действия с това, което сме прочели.
 
Продуктивността не е в това да четем книги и статии за продуктивност. Тя идва, когато приложим прочетеното или поне това, което е възможно, в настоящите ни житейски условия.
Вие попадали ли сте в този капан? Купувате ли книга след книга, четете ли блог след блог, с надеждата, че този път най-накрая ще откриете тайната, която ще промени живота Ви?
Проблемът е, че никога няма да намерите тази тайна. Да, точно така – никога. Ако само четете и нищо повече! Защото ако не сте в реален контакт с това, което четете, ако не го пробвате на практика, нищо и никога няма да бъде по-различно.
 
Наистина ли искате да се промените?
 
Наистина ли искате промяната да дойде и във вашия живот? Това е труден въпрос, но е важно да помислите върху него. Задавайки ви този въпрос може и да ви изглежда, че нямам грам мозък в главата си, тъй като отговорът е очевиден. Разбира се, че искате да получите по-добра работа от сегашната ви. Разбира се, че искате да отслабнете и да станете по-здрав. Разбира се, че искате да откажете цигарите. Разбира се, че искате повече продажби и повече пари. Работата е там, че когато искате да се промените в някаква посока, вие също трябва да дадете нещо.
И това е нещо повече от просто четене на книги.
 
За да излезете от задънена улица, в която се намирате, трябва да оставите зад гърба си познатото рутинно ежедневие. Всички сме чували за зоната на комфорт и как трябва да я напуснем, ако искаме да успеем. И това е абсолютно вярно. За да отслабнете ще трябва да спрете да ядете толкова много нездравословна храна, както го правите всеки ден. Промяната на вашата ежедневна обстановка може да отнеме много енергия и всеотдайност. Може да се наложи да правите неща, които са трудни или страшни - като например да трябва да говорите с някой, от когото ви е страх или да се сблъскате с голям проблем в живота си. Ако не сте наистина готови за промяна на целия си живот - няма проблем. Вместо да се концентрирате върху вашата далечна мечта, започнете с по-малки лични цели, които да развиете.
 
Може би искате в този момент да си смените работата, да започнете нова кариера, но засега добро начало е първо да се справите с лошия ви навик да отлагате, например.
 
Предприемане на действия
 
Аз съм твърд фен на добрите книги за личностно развитие, сайтовете за това, аудио програмите и семинарите на тази тема. Един голям писател може да отвори очите ви за нови идеи, да ви мотивира, да ви даде съвета, от който имате нужда и действително да промени живота ви - примерите са безброй. Проблемът е, че повечето хора не получават толкова, колкото би трябвало от материала, който четат, защото те просто го четат. Много е лесно да кимнем в знак на съгласие с някой писател или говорител. Може и да се почувстваме вдъхновени докато четем, но приключвайки с книгата, сайта или семинара ние забравяме всички идеи, които сме имали и които сме получили до момента.
 
Идеите няма сами да дойдат да ви хванат за яката и да ви бутат, за да успеете, това не е техен проблем, а Ваш!
 
За да си помогнете сами пристъпете напред
1. Бъдете наясно какво искате да научите или какво искате да промените. Вие вероятно не четете книги или блог статия за личностно развитие просто така от общ интерес. Вероятно има специфична ситуация във вашия живот, в която искате да подобрите нещо. Каква е целта ви?
2. Изберете добър материал. Посъветвайте се с приятели, които да Ви препоръчат любимите си блогове или книги. Търсете солидно съдържание и стил, което да Ви кара лесно да четете. Тук няма да препоръчвам нищо, защото съм пристрастен, преценете сами.
3. Четете с бележник в ръка. Нахвърлете си въпроси или идеи, които идват докато четете или нови прозрения, за които може би после няма да можете да се сетите. Отбележете си всичко, което искате да изпробвате сами, обърнете му особено внимание - това може да бъде нов начина за управление на времето, например.
4. Отделете време не само за четене, но и за действие. Опитайте се да запишете от 1 до 3 стъпки, които ще приложите всяка една седмица, на базата на това, което си прочел. Започнете с малки стъпки, но започнете!
 
В заключение
 
И така, вие току-що прочетохте тази статия. Не позволявайте това да бъде още един пореден, добър съвет, който незабавно да забравите, след като затворите страницата на списанието. Вместо това отделете минутка точно сега и помислете какво ще направите различно следващия път, когато вземете книга за личностно развитие или когато отворите някоя добра статия от lifehack.bg.
Лесно е да се прочете нещо, но истинския резултат зависи само от вас самите, от никой друг. Затова освен да четете – действайте!