fbpx Honda CR-V - поколение Z | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Test drive

Honda CR-V - поколение Z

Колата е голяма, висока, широко стъпила на пътя, с модерен и леко нагъл дизайн, блестящи хромове, в които съботното слънце се оглежда, черна (лично аз не си падам по черните коли, но на тази много и отива). Леко се повдигам, за да се кача в купето. И попадам в един модерен свят, който изцяло ме обгражда. Това е новото, пето поколение Honda CR-V.

 

Бързам да се измъкна от София и потеглям по подбалканския път. Седалката е високо позиционирана и това ми дава сигурно усещане на пътя и разбира се отлична видимост. Натискам педала, за да изпреваря първите автомобили и колата направо излита. „Брей, не дава да го бутнеш!”. Новият 1,6 литров дизелов двигател със 160 к.с. и 350 Нм въртящ момент заявява своето присъствие. „Сега ще те видя по планинските завои след Долно Камарци”, си мисля, докато голяма машина буквално плува по пътя. (Изниква ми спомен от преди малко повече от десет години, когато с колега пътувахме за автосалона в Женева с второто поколение CR-V – истинска ламя и след пет хиляди изминати километри ми трябваше седмица почивка – твърдата возия ми беше дошла вповече:)

 

Днес държа волана на съвсем друг автомобил. Любимите завои идват. Пътят е напълно чист, но там, където има дълбока сянка е останал малко сняг и дори лек лед. Намалявам, защото не съм хазартов играч, но следващия завой, с видимост отдалече, решавам да прегазя. Отлично поведение - системата за задвижване 4 WD влиза в действие. Електронно контролира нуждата от подпомагане на някое от колелата, щом усети несигурност. На мен пък това ми дава осезаема стабилност. Няма и клатене. В силовата игра се включва и 9-степенната автоматична трансмисия ZF. Изобщо не разбирам кога се сменят предавките – само усещам, че имам достатъчно мощност на разположение. Включвам и спортния режим S – веднага колата дръпва напред, звукът се променя и машината става още по-нахъсана, почти като състезател…

 

Излизам от завоите и се отваря правия път. Слънцето залива купето със светлина, защото съм го пуснала през големия панорамен стъклен покрив. Кокпитът е подреден много точно – приборите на нивото на очите дават най-важната информация.
На централната конзола е разположен 7-инчовия сензорен екран с много добра графика и отлична навигация Garmin на български (показа ми дори улици в едно село, което си мисля, че не съществува и на картата.

 

И понеже живеем във времето на активните Y и Z поколения, моделът може да се поръча със системата Honda Connect, която свързва автомобила с Android устройствата. Чрез приложението AHA любимите Facebook&Twitter са на линия, както и информация за трафика в реално време, предупреждения за ограниченията на скоростта по пътищата, информация за ресторанти и хотели.

Елегантният малък скоростен лост на автоматика допълва модерната визия на купето. Седалките са широки и удобни, достатъчно меки, за да се чувствам приятно. Моята се регулира електрически в 8 посоки, като има памет за запомняне на две позиции. В зимния ден съм пуснала и леко подгряване. Хем се чувствам много уютно (високо на пътя), хем има много простор. Виждам, че е достатъчно мястото и за седящите на задните седалки. А багажното пространство е щедро - 589 л, като при спускане на задните седалки достига до 1146 л. Само с издърпването на лоста в гърба или една лента седалките падат, подглавниците се сгъват и се образува равен под.

 

Автомобилът е оборудван и много системи за активна безопасност, базирани на сензорни технологии и имат наименованието Advanced Driving Assist Systems (ADAS). Това са системите на Honda Forward Collision Warning, Lane Departure Warning, Traffic Sign Recognition System, Blind Spot Information, Cross Traffic Monitor и High Beam Support System, които се предлагат в комбинация с Honda SENSING.

 

Накрая поглеждам към средния разход, след като съм нулирала след планинските завои – 8,5л/100 км. Е, нямаше как са достигна заявените от производителя 5,1л/100 км. Може би бутонът ECON да помогне? Той помага за максимална икономия на гориво, чрез подобрена работа на климатика, трансмисията, автопилота. Зеленото около скоростомера ще ви казва, че сте в правия път, ако настъпите повече, светва в бяло. Е, малко и „реже” от “power”-а…