fbpx Има потенциал за инициативи между България и Узбекистан | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Има потенциал за инициативи между България и Узбекистан

 „Българската страна е готова да реализира конкретни бизнес инициативи като обмен на бизнес посещения и провеждане на двустранни форуми. Активно подкрепяме разширяването на дейностите и сътрудничеството между търговско-промишлените палати на България и Узбекистан“. Това заяви заместник-министърът на икономиката Любен Петров при откриването на Българо-узбекски бизнес форум, организиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия /ИАНМСП/.

„Между България и Узбекистан са установени добри външноикономически отношения на традиционно партньорство и стремеж за развитие на всестранно, дългосрочно и взаимноизгодно сътрудничество“, подчерта заместник-министърът. По негови думи политическият диалог и развитието на договорно-правната база потвърждават взаимното ни желание за ползотворно сътрудничество. Заместник-министър Петров допълни, че България разглежда Узбекистан като свой приоритетен партньор в региона на Централна Азия. „Високо оценяваме доброто сътрудничество между двете страни и изразяваме желание за по-нататъшното му развитие и укрепване“, посочи още той. През 2014 г. стокообменът между двете страни е бил 26,6 млн. щатски долара, от които 24,5 млн. щатски долара е българският износ за узбекския пазар. Традиционни в износа на България за Узбекистан стоки са медикаменти, медицинско оборудване и инструменти, линии за преработка на плодове и зеленчуци, козметични продукти. Съществуват реални възможности за разширяването му с доставки на оборудване за преработка на селскостопанска продукция, за хранително-вкусовата промишленост, производство на строителни материали, машиностроителна и електротехническа продукция.

В бизнес-форума участие взеха Деница Николова, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството, Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската Агенция за инвестиции, Стефан Стайков, изпълнителен директор на Национална компания индустриални зони, Никола Стоянов, заместник-изпълнителен директор на ИАНМСП, представители на бизнеса от България и Узбекистан.

През 2015 г. взаимната търговията отбеляза намаление с 22.0% спрямо същия период на 2014 г., като българският износ регистрира спад с 23.5%, а вносът е намалял с 3.8%.