Имаме сериозни перспективи за партньорство в енергетиката с Алжир

Възможностите за внос на природен газ от Алжир обсъдиха на среща днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и министърът на водните ресурси на Алжирската демократична и народна република Абделмалек Селлал. Двамата са съпредседатели на смесения комитет за икономическо, научно и техническо сътрудничество, чиято деветнадесета сесия се провежда в София.

След изграждането на междусистемната връзка с Гърция вече ще можем да внасяме природен газ и от Алжир, което е възможност за диверсифициране на енергийните доставки за България, каза министър Трайков пред своя алжирски колега. Министър Селлал подчерта, че неговата страна следи внимателно енергийната политика на България. Двамата министри се обединиха около становището, че съществува широко поле за развитие на енергийното сътрудничество между България и Алжир.

Министър Трайков представи и предимствата на България като инвестиционна дестинация, от които може да се възползват алжирските компании. След кризата износът на България през миналата година се е повишил с 33% спрямо 2009, а вносът – с 13%. Български компании могат да участват в реализирането на амбициозната инфраструктурна програма на Алжир, стана ясно по време на срещата. Плановете на Алжирското правителство предвиждат строителство на нови жилища за повече от 25 млн. жители, както и изграждането на пътища и други съоръжения.

Членството на България в ЕС дава допълнителни възможности за задълбочаването на сътрудничеството между двете страни, стана ясно по време на срещата. Макар че географски не сме най-близката държава от ЕС до Алжир, страната ни може да играе роля на входна врата за алжирски стоки на европейския пазар, подчерта министър Трайков. Строителството, машиностроенето и фармацията бяха откроени като най-перспективните области за взаимни контакти. Алжир е на 10-то място в света по запаси от природен газ – 4.5 трилиона куб. метра. Страната заема шесто място сред износителите на синьо гориво в света. Две трети от експорта се осъществяват чрез два газопровода към Европа – „Трансмед“, който свързва Алжир и континентална Италия и „Магреб-Европа“, свързващ Алжир с Испания. От март 2011 г.е пуснат в действие още един газопровод между Алжир и Испания – „Медгаз“.
Стокообменът между България и Алжир през 2010 г. е на стойност 73.4 млн. долара, което е ръст с 66% спрямо 2009 г. През първите пет месеца на тази година взаимната търговия е на стойност 22.2 млн. долара с положително салдо за България от 3.6 млн. долара.