fbpx Интелигентното уволнение? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Интелигентното уволнение?

“Поканиха ни в залата за обучения, около 120 човека, близо 20% от всички служители в компанията. HR директорът излезе отпред и каза на микрофона „1,2,3, проба, уволнени сте”. И толкова”.

Разказът е на млада, 28 годишна българка, която е завършила магистратура в САЩ с наистина добри резултати и ползвайки заем, който трябва и може да върне само ако работи. Но кризата не подминава и най-добрите. Според редица анализатори в тази криза дори по-лесно и по-бързо си отиват най-добрите, защото са твърде скъпи за организациите, които вече не могат да се похвалят с големи финансови възможности.
Тази история разказва за Ню Уорк, един от най-големите корпоративни центрове в света. Такава история може да се разиграе само в държава с население от над 300 милиона, представители на всички раси и народи. Там хората са научени да не приемат нищо лично и да подхождат с разбиране към т трудните решения.

За добро и лошо, бизнесът у нас е много по-предпазлив, когато трябва да пристъпи към подобни действия. Дали защото нямат достатъчно опит или защото работят на малка територия с малки възможности, мениджърите у нас все още се влияят повече от мнението на служителите, конкурентите и приятелите си, отколкото от цифрите. За да не повлияят негативно на имиджа си, те често отлагат максимално дълго трудните решения и максимално дълго лъжат за намеренията си, молейки се да стане чудо и да им се размине. Липсата на яснота и твърда ръка има много по-сериозни негативни последствия, отколкото би имала увереността. Освен изцяло субективните, собствениците на бизнес у нас имат и обективни причини да внимават със съкращенията на персонала.

За бившия работодател - или лошо или нищо
Тази максима упорито и целенасочено се изповядва от почти всички служители у нас. Кога с основание, кога не, поради характерния балкански манталитет или заради мащабите и комплексите си, служителите в България винаги мислят за себе си като за недооценени. Това ги мотивира, след напускането на организацията задължително да освободят публично негативните си мисли и чувства. Като познават кухнята на компанията и не уважават ангажиментите си за конфиденциалност, тези хора се превръщат в най-ревностните разпространители на „компрометираща информация”. И страховете на мениджърите от последствията на тези действия съвсем не са неоснователни.

Няма добър начин да уволниш работещ служител
Но има правилен или поне максимално безболезнен начин. Най-важното, когато се налага да съкращавате съвестен служител, е да покажете уважение. Живеем в по-южната част на Европа и отдавна сме свикнали, че хората трудно вярват, че нещо може да не е лично. Но всеки мислещ, би трябвало да разбира, че компаниите не наемат служители с идеята да ги уволняват, просто собственикът на компанията не е властелин на обстоятелствата. Да предадеш посланието ясно и да убедиш човека срещу себе си, че си направил всичко възможно, за да не го изпратиш на улицата, е единственото смислено говорене.

Изберете си лошо ченге
Най-добрият вариант е новината за съкращението да излезе от човека, който е направил назначението – нито по-нагоре, нито по-надолу в йерархията. Но много често компаниите избират мениджър на високо, но не най-високо управленско ниво, който да изиграе ролята на „лошото ченге”. Тази стъпка има смисъл, ако организацията е голяма или персоналния имидж на Изпълнителния директор може да бъде трайно негативно повлиян. Друга причина да бъде избран човек, различен от титуляра е неговия характер. Ако служителите намират „шефа” за хладен и дори коравосърдечен, той трудно ще се впише в представата им за „съжаляващ” и има опасност съкращението да се превърне в хладнокръвно уволнение с негативни последици.

Който няма сили да говори, пише
Има още по-лесен, но непрепоръчителен метод. Изпратете на съкратените писмо: „Влошената икономическа ситуация, негативните бизнес прогнози и реално намалелите приходи от продажби ни накараха да преразгледаме разходите на компанията. Оптимизирахме плащанията към доставчици и външни подизпълнителите, както и парите, изразходвани за административни нужди, но тези мерки се оказаха недостатъчни. Налага да вземем трудното решение да променим организационната структура на компанията, като закрием част от работните места. Служителите, които запазим ще трябва да съвместяват повече от една длъжност. Считаме, че тази стратегия ще ни помогне да оцелеем в неблагоприятната икономическа ситуация и искрено вярваме, че кризата няма да продължи дълго, за да можем скоро да се върнем към обичайния ритъм на работа и да планираме растеж.”
Той със сигурност няма да ви повярва, но вие няма да го видите. Ако не следите интернет форумите и не слушате лошите вестители, може никога да не разберете за негативите на това си решение.

А ако не разбирате за какво точно говорим в този текст, молете си никога да не разберете, защото съкращения и мащабни уволнения без негативни последствия за добрия имидж просто няма.