fbpx "Какъв ти хубав ден...?!" | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

"Какъв ти хубав ден...?!"

Преди няколко дни, сутринта в асансьора на офисната ни сграда, една дама леко начумерена, с пластмасова чаша с кафе, купена от близкия магазин за алкохол и цигари, на моя поздрав и пожелание за хубав ден ми отговори: "Какъв ти хубав ден, не виждате ли колко е студено, и после ни говорят за глобално затопляне!". Усмихнах се сконфузено, тъй като така и не разбрах какво общо има това, че на нея й е студено и криво с климатичните промени.

В последно време все по-често се сблъсквам с различни варианти на това съждение - ако на мен ми е скъпо, то значи няма кой да го купи, ако на мен ми харесва, значи на всички им харесва. Да гледаме от своята камбанария и понеже пред нас виждаме поле и да си вадим изводи, че земята е плоска, се среща почти ежедневно.

Да вземем за пример твърдението, че хората не четат, а децата са само на телефоните. Ако вие не четете, то това не означава, че другите не четат. Като автор на две книги, през последните години съм част от екипа на издателството в ролята на редови продавач на щанда по време на изложения и това ме изпълва с невероятно удоволствие и мога да ви кажа, че фирмите стават все повече, трафикът през последните години се увеличава и оборотите растат. Това, че някой не може да си позволи да си купи Ролекс, не означава, че те прашасват по витрините на скъпите бутици. Напротив, има опашка за тях, чака се по няколко месеца и не знаеш кога ще могат да ти изпълнят поръчката. 

Такива примери може да се дават до безкрай. Умението да излезеш от собствените си обувки и да можеш да походиш с чужди, макар и да хлопат или убиват, е много важно качество в бизнеса.

Друг интересен момент е оферирането на сериозни суми за дадена услуга или продукт, така сякаш става дума за стойността на пакетче семки. Често се случва продавач-консултантите в магазин за маратонки, които струват от 1500 до 2000 лв., да се държат така, сякаш те струват 15-20 лв. Това се дължи на факта, че при тях на ден минават няколко човека, които оставят тези пари или дори повече, но това далеч не означава, че сумата е малка и трябва да се отнасяме към нея така, сякаш не са пари, за които си струва дори да се говори.

Тези две крайности не се срещат само при продажбите, те съществуват в почти всеки аспект на живота. Независимо колко много информация абсорбираме, в 90% от случаите обикновено запомняме тази, която ни е симпатична или точно обратното - тази, която не ни е. И на базата на това правим съответните изводи. Например, ако видим, че един ресторант, специализиран в грузинска кухня, е пълен, това не означава, че ако се отворят още 5 ресторанта от същия вид, те също ще бъдат пълни. По-скоро първият ресторант ще загуби своята клиентела, тъй като вече няма да бъде толкова екстравагантен за публиката.

Копирането в бизнеса, за мен лично, е един от най-сигурните начини да загубиш пари, да правиш неща като другия и да си мислиш, че ще бъдеш успешен, защото "ако той го може, аз също ще спечеля". Първо, не е ясно дали той е на печалба или не. Може би ще копирате нещо, което изобщо не е толкова печелившо и може би той не е толкова глупав и безполезен, колкото го представяте вие. Вероятно той влага много усилия и страст в това, което прави, и затова му се получава.

Не копирайте и не мислете, че ако на вас ви харесва, то се харесва на целия свят или точно обратното, да си мислите, че ако на вас не ви харесва, то никой няма да се прехласне.

Всичко е въпрос на това да можеш да кажеш - да, днес ми е студено и това няма нищо общо с климатичните промени, които настъпват по една или друга причина.