fbpx Италия очаква туризмът през лято 2020 да бъде на нивата след Втората световна война | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Италия очаква туризмът през лято 2020 да бъде на нивата след Втората световна война

Едва ли някой, който е бил в Италия, не би искал да се върне там. Страната на ботуш понася огромни удари от пандемията и още е далеч от съвземане, въпреки, че данните показват за намаляване на жертвите и заболелите от коронавирус. Италия е една от държавите, в които туризмът ще пострада много сериозно и ще е нужно дълго време, за да може туристическа машина да се завърти отново, като се адаптира към новите парадигми. Очакването за връщане към „нормалното“ ще бъде дълго и думите на Урсула фон дер Лейен, която прикани хората да изчакат, преди да помислят за летните ваканции, не правят това бъдещо възстановяване лесно.

Учебният център на Италианския туристически клуб анализира данните от вътрешния и международния туризъм и се опитва да направи евентуална моментна снимка на лято 2020 г. Безспорно първите стъпки към някакъв вид туризъм ще произтичат от вътрешния туризъм, който ще се върне на нивото от следвоенния период.

След 1958 г., първата година от систематичното изследване на Istat около 70% от туристите в Италия са именно от страната. Едва през последните 35 години входящият пазар, който днес представлява повече от половината на италианския туризъм (50,5%), се е развил значително.

Северната автономна провинция Болцано ще бъде най-силно засегната от положението, като се има предвид, че почти 70% от туристите пристигат от съседни държави и в частност от немскоговорящите, за които регионът предлага отлични условия за зима и лято в планината.

Със 68% чуждестранни гости Венето е на второ място – освен притегателния морски излаз, тук магнитите за света са градове на изкуството, на първо място Венеция.

 

Лацио и Ломбардия имат подобен процент на международен туризъм (съответно 62% и 60%) - в първия случай привлекателният център е вечният град Рим, във втория Милано като много важен център на градския туризъм и бизнес.

 

Любимата на толкова българи Тоскана (54% международен туризъм) дължи своята привлекателност на Флоренция и основните градове на изкуството, както и красивите провинциални пейзажи, къщи за гости и прословутите тоскански вина.

 

И накрая, Сардиния и Сицилия (съответно 52% и 51%) са южните региони, които също имат сериозен дял в чуждестранни туристи.