fbpx Как да се справим с извън сезонния бизнес? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Как да се справим с извън сезонния бизнес?

етикети

Сезонност се наблюдава във всеки бизнес, без значение дали сте на B2C пазара (продавате на дребно) или на B2B пазара (работите с корпоративни клиенти и продавате на едро). Най-често тя е свързана с календарните сезони на годината – зима, лято, пролет, есен. Наред с това, потокът от клиентите варира в зависимост от това, дали денят е работен или празничен, кой ден от седмицата е, час на денонощието.

Най-добрият начин да се справите с намаляващия поток от клиенти, е да прогнозирате предварително както възможното намаляване, така и възможното му нарастване (например, ако провеждате акция или вашите клиенти традиционно правят повече покупки в определени дни на годината). Направете стандартни планове за действие във всяка ситуация, когато потокът на клиентите се променя. Ако сезонността е свързана с часовете на денонощието, можете в слабите часове да правите експресни, за 1-2 часа намаления на цената на някои продукти и активно да привличате клиенти от улицата. Когато сезонността е свързана с дните на седмицата, можете да преразгледате работното си време или да правите кратки акции само в определени дни на седмицата.

Календарната сезонност може да бъде преодоляна с продажбите с отложено предаване на закупен продукт или услуга. Например, да предложите да купят коледна елхичка през лятото, а вие ще я съхранявате няколко месеца и ще предадете на купувача точно преди Коледа. По този начин клиентът получава добро предложение - ще купи на ниска цена, няма да се притеснява и търси елхата преди празниците и няма да му се налага да я съхранява у дома.

За бизнеси, които извън сезона нямат логика да си осигурят клиенти, спасението е или напълно да спират през „слабите“ месеци или да отворят допълнително направление, което да осигурява доход във времето, когато основното направление не работи.