fbpx Какъв ефект има онлайн рекламата | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Какъв ефект има онлайн рекламата

Какъв ефект има онлайн рекламата

Все повече сме свидетели за мигновения ефект на едно изречение, изказващо някакво мнение в интернет. Но дали същият ефект имат рекламните изречения и послания, на които компаниите разчитат да получат бърз ефект за малко вложени средства? За онлайн рекламата и нейният ефект попитахме Жанет Найденова, Председател на Интерактив Адвъртайзинг Бюро България (IAB България).

Ефективността на дисплей рекламата (банер, както я наричат повечето хора в България) е в дългoсрочен план и не се измерва с клик. Погрешни са очакванията на някои компании, че ще генерират много посещения към уеб сайта си с банер и очакванията им, че единствената метрика за ефективността на банера е CTR (Click Trough Rate). Спомням си един ваш коментар относно ефективността на банерите на един от семинарите, които организирахме заедно с подкрепата на сп. “Твоят БИЗНЕС”. Тогава вие коментирахте следното “Да не би рекламодателите да измерват ефективността на билбордовете с клик?” и много правилен бе вашият коментар. За билбордовете те използват GRP. Тогава с какви метрики измерваме ефективността на онлайн бранд камапиите?

Ефективността на онлайн бренд кампаниите се измерва с:
• Разпознаваемостта на марката (Brand awareness)
• Предпочитаемостта към марката (Favorability)
• Желанието за препоръка на марката (Likelihood to recommend)
• Намерението за покупка (Purchase intent).

Онлайн дисплей рекламата оказва ключово влияние при конвертирането към покупка. Анализите на хиляди онлайн кампании от IAB Europe показват, че в 72% от случаите дисплей рекламата инициира конвертиране към покупка. Само 23% от конвертирането е директен резултат от търсене на потребителите в Интернет.

Има ли добри млади кадри в маркетинга у нас?

В дигиталния маркетинг ще се натъкнете на много ‘консултанти’ на по 20-22 години. Може ли да им се има доверие обаче? Не са завършили маркетинг, нямат образование по дигитален маркетинг, но пък са ”царе” на фейсбук. И по-възрастните мениджъри им се доверяват, защото не разбират социалните мрежи. Ние, по-възрастните консултанти виждаме, че няма ‘purpose’ в това, което правят. За “real estate” бизнеса ключът към успеха е “Location, Location, Location”, за маркeтинга – “Repetition, Repetition, repetition”, а за социалните мрежи ключът към успеха е “Purpose, purpose, purpose”.

В България има талантливи млади хора в областта на криейтива, в областта на технологиите, чувства се обаче голяма липса на дoбри ‘copy writers” не само за диджитал, но и за традиционния маркетинг. Нямаме съвременни програми във висшите учебни заведения, които да подготвят карди за инетрактивния маркетинг. Една от целите на IAB България е да обучава кадрите и да споделя добрите практики. За целта провеждаме семинари, работилници, обучения, фокусирани върху вертикалните индустрии с програмите на IAB University, водени от утвърдени експерти на IAB България, провеждаме ежегоден IAB форум и организираме съвместно с Университетите IAB Day, насочени към обучението на кадрите В България и споделяне на добрите практики.

След традиционните вече банери, накъде ще върви интерактивната реклама?

Отново дисплей, нови формати (по-ефективни за рекламодателите) на банерите “Raising Stars”, QR кодове – много са модерни , мобилен маркетинг, OBA (Online Behavior Advertising) – поведенчески таргетирани реклами и разбира се, че ще продължат и ‘performance’ рекламните кампании.