fbpx Кан – посланикът на лукса, блясъка и haute couture | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Кан – посланикът на лукса, блясъка и haute couture

Приказки от Лазурния бряг

Кан – посланикът на лукса, блясъка и haute couture

Винаги си съм си мислила, че великият Кан не е моето място. То е за онези с многото кредитни карти, скъпи коли и яхти от 18 м нагоре, за звездите, които гледаме от малкия и големия екран, за онези, които не се замислят да седнат вечер в някой от ресторантите на един от най-известните в света крайбрежни ресторанти La Croisette и да поръчват Moet, черен хайвер и омари, без да ги интересува цената…

 

Е, представите ми се смениха, защото и аз стъпих на червения килим, обядвах на плажа, където великият Жан-Пол Белмондо (86г.) намина да сподели чаша вино, плавах с яхта, наслаждавах се на красотата острова, където е живяла личността, наречена „Желязната маска”, а привечер точно на La Croisette отпихме с наслада чаша пастис. Няма невъзможни неща! Още повече, че с директния полет от София до Ница с Wizzair само за два часа сте на Лазурния бряг.

 

 

Кан в момента е подвластен на един от най-големите филмови фестивали в света, но когато светсткия блясък, звездите и дефилетата на последните творения на модните дизайнери приключат и си заминат, е време да помислите за вашата promenade из този бляскав град

 

Всъщност, ако трябва да сме точни, тази програма може съвсем спокойно да си организирате и вие, но в крайните сезони, когато животът на Лазурния бряг тече напълно нормално - няма я лятната лудница и суматоха, въпреки че туристите никога не спират да посещават града, цените на заведенията и хотелите са по-евтини от Париж, храната е изключително вкусна и колкото и да е парадоксално, на места е по-евтино и от родното Черноморие през лятото (обедно меню с морски дарове 16-25 евро на първа линия), а ако се впуснете по уличките на стария град и след това на пазара, ще откриете невероятна романтика. Най-добрите периоди за посещение, когато е топло и много приятно за разходки, са март-май и след това дългата и топла есен от септември-ноември (по време на филмовия фестивал, по-добре не си помисляйте да ходите, освен ако разбира се, не сте поканени като специално гости). През лятото, ако нямате резервация дори и едно кафе не можете да изпиете, а такси може да чакате и повече от час).

 

Прословутият червен килим

 

Естествено няма как да пропуснете Фестивалния център, където всяка година се провежда един от най-големите световни филмови фестивали, а червеният килим винаги е опънат – за да се почувствате и вие звезди, когато и да попаднете на това световно място. Може би ще останете леко разочаровани, защото, когато прожекторите и камерите не светят, няма никаква помпозност и бляскавост. И въпреки това ви обхваща особена тръпка – най-вече, когато положите ръката си върху отпечатъка на някой велик актьор на алеята на славата пред палатата.

 

В съседство е яхтеното пристанище, където си заслужава да се разходите и да разгледате яхтите, които предизвикват повече от възхищение. И въпреки че луксът направо крещи оттам, хората, които може да мернете на палубите са спокойни, кротки, без излишни демонстрации на състоятелност.

 

 

Препоръчвам да се качите до замъка - музей (стигането до него е по красиви стълби, които откриват уникална гледка към целия залив на Кан и най-вече яхтеното пристанище). Можете да разгледате предмети от тихоокеанските коралови острови, перуански реликви и грънчарски предмети от маите.

 

Света Маргарита - островът на Желязната маска

 

Островът Света Маргарита (Île Sainte-Marguerite) е сред местата, които трябва да посетите. До него се стига с яхта, която тръгва от пристанището и се пътува 15 мин. Мястото е приказно, въпреки че някога е изградена крепост, която е служила за затвор, най-прочутият затворник е мъжът с желязната маска, чиято самоличност завинаги е забулена в дълбока тайна, но се смята, че е бил с кралска или благородническа кръв.

 

Днес тук е разположен Музея на морето, където се съхраняват експонати, датиращи от античен Рим и предмети, открити от сарацинските кораби, потънали в района. Ще видите и килията на Желязната маска, която всъщност е доста луксозна и просторна, имайки камина и отделна тоалетна.
Когато времето е хубаво на острова идват много хора, които прекарват цял ден на пикник и се наслаждават на уникалните морски гледки.

 

В Кан препоръчвам да отседнете в някой от двата хотела, които са разположени много стратегически. Hotel Cristal е на тиха уличка, само на стотина метра от La Croisette и плажната ивица с уютни и артистични стаи. Другият хотел е l'Eden Hôtel & Spa, който е на основната търговска улица с десетки магазини, стаи, от които сутрин виждаш изгрева над палмите и плажа, много вкусна храна. Има и паркинг – 20 евро на денонощие.

 

Още много практична и полезна информация може да откриета на сайта на Cannes Tourist Office

 

 

 

 

 


 

Facebook коментари