fbpx На море в Черна гора – перлата на Адриатика (първа част) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

На море в Черна гора – перлата на Адриатика (първа част)

Черна гора се превръща в нова модна дестинация, която привлича все повече туристи заради приказни пейзажи, сини води, вкусна храна и магията на автентичния дух.

С приятеля ми не сме от хората, които още от февруари знаят къде ще прекарат почивката си през август. Не сме и от тези, които през юли вече най-сетне са начертали планът за мечтаната ваканция. Обикновено решаваме в последния момент и нямаме много време за подготовка и обмисляне. Но докато сега стоите на топло край някоя камина или се спускате по снежни писти, ви давам идея за предстоящото лято за едно по-различно пътешествие, където ще се насладите на красиви гледки, вкусна храна, приятни хора. Отправяме се към мястото, което през 2006 г. Джеймс Бонд с филма „ Казино Роял” постави на световната карта.

По традиционния за нас начин, избрахме Черна гора и по-точно градчето Херцег Нови в красивия Которски залив. Тъй като не сме почитатели и на организираните пътувания, сами резервирахме малко студио в една от многото къщи за гости в booking.com. Градчето предлага най-различни варианти за настаняване - няколко по-големи хотела с басейни, вили, къщи за гости и апартаменти. Когато пътуваме, за нас е винаги важно да се докоснем максимално до живота на местните, затова избрахме да отседнем в семейна вила с 8 студиа. И потеглихме…

За да стигнем до Херцег Нови, избрахме маршрут през Македония и Албания, тъй като искахме в пътуването да включим и Охрид, родният град на приятеля ми. Пътят до Охрид минава през Скопие, като е добре да се заредите с търпение, тъй като съседката ни не може да се похвали с много добри пътища, а манталитетът на шофиране е сходен до нашия. Търпението ви обаче ще бъде възнаградено, щом видите кристално синьото Охридско езеро, но за него друг път ще разказвам. А от Охрид до Черна Гора пътувахме през нощта, за да не изгубим нито един от така ценните 14 августовски дни свобода и безметежност.

При преминаването на Македоно-Албанската граница подлежите на проверка от граничната полиция и на двете държави, но пък Албания и Черна Гора имат споразумение за общ ГКПП и излизането е много по-бързо. Дори и в летните месеци няма да чакате по границите, може би защото Албания има излаз на Адриатическо море и местните предпочитат да летуват на родна земя, а не да пътуват към съседните държави.

Имайте предвид, че пътищата в Черна Гора не са подходящи за любителите на високи скорости, защото са тесни, планински и с много завои, а двулентовият път е рядкост и празник за шофьора. Изобщо внимавайте при пътуването с автомобил, освен това спазвайте абсолютно знаците за ограничение на скоростта, защото полицията не спи. Пътят към Которския залив минава през Будва, която на мен отстрани и през нощта ми се видя като малък Слънчев Бряг с много неонови светлини, лъчове от дискотеки в небето и огромно светещо Виенско колело, което се вижда отдалеч.

Черногорците и мързела

Рано сутринта пристигаме в Херцег Нови, където домакините ни посрещат с невероятно турско кафе и сладкиши, които събуждат сетивата ни след нощното пътуване. Тук е подходящ момент да спомена, че бях чувала много шеги за мързела на черногорците, но моите впечатления от тях са съвсем други - да, има една "извисеност", характерна за хората, живеещи край морето, но съвсем не бих я нарекла мързел. Ето например, нашите домакините от ранна утрин поливаха цветята в градината и подготвяха стаите за новите си гости, но винаги толкова тихо и леко, че да не смутят почивката на гостите си. В моите очи черногорците останаха като много гостоприемни, усмихнати и отворени хора, които умеят да се радват на живота. Обслужването почти навсякъде е безупречно, като изключвам супермаркетите и малките магазинчета, където работят предимно тийнейджъри, а те по презумпция не са много клиентски ориентирани. В ресторантите и кафенетата винаги бяхме посрещани с усмивка и "Изволите".

Херцег Нови

Плажове

 

Едно от малкото неща, по които Черногорското крайбрежие отстъпва на родното, са плажовете – забравете за ситния пясък на Аркутино или дългите, самотни плажове на Гърция. Тук ивиците са предимно скалисти - или с по-едри бели камъчета и обикновено тесни. Затова черногорците хвърлят кърпата за плаж на първото видяно по-равно място, дори и по плочките на пешеходната крайбрежна алея. Естествените плажове са малко, затова са предпочитани и съответно гъсто населени - разстоянието между шезлонгите е не повече от 10 см, но пък бързо свикваш с тази интимност, защото плажуващите предпочитат да си лежат на слънце и да "уживат" (уживам означава да се наслаждавам и е една от често използваните думи) без да пречат на останалите (това важи и за децата).
Има и друг вид плажове - те представляват бетонни плочи, излети върху негодните за плажуване места, от които по стълбичка се влиза в морето. Там жегата се усеща много по-силно, но пък може да се разчита на повече лично пространство, както на плажа, така и във водата. Има и зони за свободно плажуване, които са най-малко на брой и най-гъсто населени.
Без значение кой плаж изберете, обаче, ще се убедите, че за местните плажуването е като дишането - не могат без него. Можете да видите цели многолюдни семейства, които идват сутрин на плаж и още не оставили кърпите, се втурват заедно към водата.

Тъй като Херцег Нови се намира в залива на Котор, морето там е тихо, спокойно и топло. Недостатъкът е, че почти не подухва вятър, който да носи разхлада, а в следобедните часове водата при по-гъсто населените плажове започва да се размътва от многото къпещи се в нея.
Цената за два шезлонга с шалтета и чадър варира между 8 и 11 Евро, като по-високите цени са на естествените плажове, някои от които те задължават и с консумация от бара от 5 или 10 Евро.

Забавления

 

Херцег Нови е малко градче, събрало изключително разнообразие от стилове и епохи. Няма как да пропуснете разходката в Стария град, който е много компактен и красив. Освен тесните улички и антични сгради, там ще откриете и много ресторантчета и кафенета. Входът към Стария Град минава под емблематичната часовникова Сахат Кула.
Макар и един от най-младите адриатически градове, Херцег Нови е бил важен град през Средновековието и за това свидетелстват двете отбранителни крепости - Канли Кула (Кървавата Кула), носеща името си от времето на турското господство, която освен за наблюдение и отбрана, е служела и за затвор. Далеч по-романтичната Форте Маре разкрива изумителна гледка към пристанището на Херцег Нови. До нея можете да стигнете от Стария град, а след като я разгледате директно слезте към крайбрежната алея - т.нар. шеталище Пет Даница. Алеята е дълга цели 7 км и е достатъчно широка, за да не се блъскате привечер с туристите, които излизат на разходка.

 

Шеталището свързва Херцег Нови със съседното градче Игало, преминава покрай северните плажове и през централната част на града, като дава възможност да се насладите на красотата и плажовете на Адриатическо море от едната страна и различни атракции от другата - кафета, ресторанти, магазини за сувенири, барове, улични артисти. Пет Даница ще ви отведе и до друга част на града, която ще ви върне в не толкова далечното минало, което някои нас все още помнят - комунизма.

Хотел "Плажа", например, е емблематичен от времето на Югославия, но за съжаление нищо от тогава изглежда не се е променило. Тази част на града изобилства от сгради, строени през 60-те и 70-те години в типичния за тогава стил и архитектура, а ако надникнете в някои от тях ще видите, че интериорът и персоналът изглеждат също непокътнати от времето. Ако само преминавате от там, всичко това ще породи усмивки и шеги, но внимавайте, когато резервирате хотел, за да не се озовете в тази част на града, тъй като може да останете разочаровани.

Къде да отидем

 

Ежедневно от Херцег Нови се организират най-различни екскурзии, като най-атрактивните определено са разходките с корабче, с които можете да стигнете до Синята пещера (Plava Spilja), до по-отдалечените плажове Жанице и Добреч или до крепостта Мамула на едноименния необитаем остров. Разходките по определени маршрути продължават 2-3 часа, а цените започват от 20 Евро на човек. Можете и сами да си изберете местата, които искате да посетите, и да поръчате индивидуална разходка, като цените започват от 40 Евро на човек.

Градът предлага и бийч барове с музика на живо, както и няколко по-ъндърграунд бара, но със сигурност не е парти център. Ако не държите всяка вечер да сте навън и да танцувате до зори, или пък цяла нощ да слушате как другите се забавляват и танцуват до зори, ще ви хареса.

Едно от най-големите предимства на Херцег Нови е, че се намира на еднакво разстояние (50 км) от два други забележителни адриатически града - Дубровник и Котор. Започне ли да ви доскучава плажуването, можете лесно да си организирате еднодневна разходка, като и до двата града можете да стигнете с корабче срещу цена от 20 Евро на човек. Ако този вариант не ви привлича и не разполагате със собствен превоз, от автогарата на Херцег Нови отпътуват автобуси и в двете направления почти на всеки час. Ние избрахме разходка до перлата Котор.