fbpx Клиентската удовлетвореност започва от паркинга пред офиса | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Клиентската удовлетвореност започва от паркинга пред офиса

От началото на годината съм посетил не едно и две производствени предприятия и офиси на фирми. Това, което ми прави впечатление, е организацията на паркингите пред тях. 

Като цяло се отличават три типа:

Джунгла – всички места са свободни, всеки паркира кой където свари, освен едно-две за собствениците.

Бюрократичен – всяко място има номер на автомобила и са подредени по йерархия – най-близко до вратата е на собственика, после директори и т.н. най-накрая е на IT-то и той си го връща на колегите всеки ден (последното е в кръга на майтапа). Места за клиенти и гости няма или ако има, са едно, максимум две, и то в ъгъла, където при дъжд се образува локва. 

Клиентът е цар - клиентите и гостите на компанията спират отпред, има поне 5-6 места за тях. 

По организацията на паркинга до голяма степен може да съдите и за компанията и нейната корпоративна култура.

По организацията на паркинга до голяма степен може да съдите и за компанията и нейната корпоративна култура. Безспорно може да кажете - „При нас клиенти идват от дъжд на вятър“, “Гостите са само досадни като конски мухи доставчици“, но дори и така да е, замислете се какво е посланието ви към тях и вашите служители. 

Как е разпределен паркингът, е едно от най-силните послания към служителите, особено там, където има много хора и различни отдели производство, търговия и т.н. 

Когато местата не са регламентирани, освен това на шефа, посланието е ясно - оправяйте се, дъвчете се един друг, аз съм над всички ви. В такива случаи място да спре клиента няма никога. Пристигаш и се чудиш къде да спреш - питаш чичкото от бариерата и получаваш отговор “ми, където намерите” и срещата ти с компанията започва определено зле. Влизаш изнервен и в гадно настроение, а после защо няма продажби и условията, при които работим с клиентите са кофти? 

При втория тип още от паркинга виждаш самодоволната и самодостатъчна организация. Обикновено тук административния директор ръководи нещата, под негово ръководство е изготвена и планограмата на паркоместата, клиентите и доставчиците съществуват, но са придатък...

Спирайки в храстите накрая, на иначе добре организираният паркинг, се чувствам най-меко казано като „неканен гост“. Пепеляшка се е чувствала по-комфортно в дома на баща си, но всъщност на мащехата си.

Няма да забравя как преди доста години в МОЛ Пловдив, а това го има практически във всички търговски центрове и в момента, сутрин в 10:15, когато няма повече от 5 клиента в целия мол, всички хубави места на първия етаж, там, където няма нужда да се въртиш като гламав по долните етажи и да се чувстваш като подводничар, са заети от продавачките – какво пък, клиентите да пообиколят за свободни места в катакомбите на 2-ро и 3-то ниво. 

Този тип организираност на паркингите е катастрофална за клиентската ориентираност на фирмата. Невербално се показва на целия персонал, включително на последния товарач в склада, дошъл на работа онзи ден, колко всъщност са ни важни клиентите като спират в ъгъла в голямата локва. После как да очаквате този общ работник да се отнася с внимание към стоката, която товари за същите тези клиенти, спрели преди няколко дни в локвата? 

При последния вариант, с най-удобните места и то 5-6 за гости, винаги възникват протести от страна на висшия и среден мениджмънт, за това че при вас идват един-двама максимум на седмица и никога няма да се засекат повече от двама по едно и също време. 

Когато видя 5-6 места за гости пред една организация, това ми показва, че тя е отворена към външния свят и уважава своите партньори.

Когато видя 5-6 места за гости пред една организация, това ми показва, че тя е отворена към външния свят и уважава своите партньори. Ако решите може да ги дефинирате 4 за гости и 2 за доставчици. Дори да стоят празни тези 4 места, в един момент ще започнат да се пълнят и са послание към служителите, че имате много клиенти и затова ви трябват толкова много места за тях. Както гласи законът на Пракинсън - има ли празно бюро, то в рамките на три месеца ще се запълни. Така е и с празните места за клиенти на вашия паркинг. 

Още утре хванете кофичка с боя и преначертайте паркинга и фирмената ориентация към своите клиенти.