fbpx Когато компаниите изискват, трябва и да дават | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Когато компаниите изискват, трябва и да дават

Попитахме HR-те на големи компании:

1. Кои са най-нестандартните социални придобивки, които предоставяте на вашите служители? 

2. Коя социална придобивка се е доказала като най-ценният инструмент за стимулиране на служителите в компанията?

Евгения Чакърова, началник отдел Личен състав в Софарма АД

Имаме няколко любими социални придобивки. Детската градина „Симба” определено е една от тях. Не знаем дали е нестандартна, тъй като за Софарма тя е резултат от естествено развитите в политиката на компанията, насочена към служителите и част от вътрешните ни комуникации. Разбира се, първоначално тази идея беше посрещната с изненада, както и известна вътрешна съпротива, характерна за всяко ново начинание, но днес е място, обичано и от децата и от родителите. Детската градина осигури по-голямо спокойствие и комфорт на родителите, а и децата на служителите ни сутрин отиват „на работа” с мама или татко. Към момента детската градина се посещава от 25 деца, за които е осигурена и детска площадка за игра навън.

Библиотеката e друга социална придобивка, превърнала се в любимо място на много от колегите и към момента има повече от 100 редовни читатели. Освен класика, в нея могат да се намерят най-новите заглавия от книжния пазар у нас. Интересното е, че част от книгите са подарени от самите служители. Библиотеката разполага и с компютър с интернет, който също може да бъде ползван от служителите ни.

Сред нестандартните социални придобивки можем да добавим пространството за спортни занимания Здрави. По идея на свои служители Софарма направи безплатен фитнес, който може да бъде посещаван от всички колеги. Също така на територията на компанията се провеждат занимания по йога и народни танци.

Когато изискваме много от своите служители, ние предоставяме и възможности за отдих – това са 4 почивни бази с преференциални условия за служители.

Предоставяме и безплатни обучения и повишаване на квалификацията, допълнително здравно осигуряване, ваучери за храна.

Това, което всички намираме за особено ценно е грижата за здравето: има възможност за безплатно за служителя посещение при лекари специалисти при необходимост, както и годишни профилактични прегледи. Компанията осигурява „мобилни кабинети” на специалисти.

Предоставяме и безплатно дентално лечение на своите служители със собствен зъболекарски кабинет.

Не на последно място по значимост се оказва и базата за хранене на столови принцип, която предлага разнообразна храна, включително при спазване на определена диета /пости, вегетарианство/.

Едва ли има социална придобивка, която да може да бъде отбелязана като най-значима. Това, което се оценява от всички ни е цялостната политика, насочена към подобряване на корпоративния живот на служителите. Факт е, че все повече хората се обвързват с компаниите, в които работят. За да се случи това, компанията също трябва да прояви лоялност към служителите си и да знае по какъв начин може да изгради творческа и резултатна работна атмосфера.

Корнелия Венева, Мениджър и Бизнес партньор „Човешки ресурси" в SAP за Югоизточна Европа

В развойния център на SAP в София една от най-нестандартните ни социални придобивки е Car policy. Тази политика е уникална с това, че се предлага на всички колеги след покриване на определен критерий за години стаж в компанията. Така че, без значение дали е на позиция специалист, старши специалист или мениджър, всеки колега, отговарящ на критерия, може да си закупи автомобил по свой избор. Покупката е финансирана в голяма степен от компанията, като екологичните коли са субсидирани в по-голяма степен.

Друга нестандартна придобивка е Child care support. Създадохме тази програма, за да подпомогнем младите родители, които не успяват да се класират за държавна детска градина или избират да не запишат детето си в такава. Чрез Child care support програмата нашите колеги могат да изберат частно детско заведение, което най-много допада на детето и родителя, и компанията ще покрие част от месечната вноска.

Това, което прави уникален развойния център на SAP в България, е културата в организацията, позитивната и приятелска атмосфера. В компанията ни предоставяме възможности, освен да си професионалист, да бъдеш и пълноценна личност чрез въвличането в различни общности по интереси. Най-новата ни програма за Корпоративна социална отговорност например дава възможност на колегите в рамките на един месец да подкрепят малка компания със социална дейност. Компанията подкрепя колегите да бъдат консултанти на тези малки компании като използват знанията и уменията, които са натрупали по време на работата си в SAP.

Друг стимул за нашите колеги е фактът, че идеите при нас се възнаграждават. Всеки може да регистрира идеята си чрез специално разработено за целта приложение – Idea Management. Ако изберем идеята на колега за реализация, то той бива възнаграден за инициативността и иновативността си.