fbpx Красивата коса ни дава самочувствие | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Красивата коса ни дава самочувствие

Всеки ще се съгласи, че съществува тясна връзка между самочувствието и външния ни вид. Положителната ни самооценка води до положителна промяна във външния вид. Когато нещо спъва самочувствието ни - като пърхот или сърбеж - това ни оказва негативно влияние. Тази обратна връзка се самозахранва. Така например, хора, които се възприемат положително, се чувстват по-уверени и предизвикват положителни реакции у другите, а това допълнително повдига самочувствието им. В същото време човек, който се чувства несигурен, предизвиква отрицателна обратна връзка и това води до още по-голяма несигурност. А представяте ли си как сърбящият от пърхот скалп нарушава положителна ни представа за себе си и как незабавното облекчение създава обратния ефект?

Макар да е ясно, че много хора страдат от пърхот, нека разгледаме един още по-универсален сценарий, така че всички ние да разберем по-добре психологията на сърбящ скалп. Представете си един 30-годишен служител, страдащ от обикновена настинка. Предстои му да изнесе важна презентация по време на работа, но знае че не е в най-добрата си форма. Какво му минава през ума: "Трябва ли да откажа? Дали да не взема кърпички със себе си на подиума? Трябва ли да се опитам да не подсмърчам и да не си духам носа? Дали няма да загубя концентрация, да се разсейвам, да изглежда нервен или неуверена?" Той взема лекарство, преди да излезе от вкъщи и използва спрей за нос точно преди презентацията си и мигновено започва да диша по-лесно. Подсмърчането е досадно, но все пак по-малко засрамващо от белите снежинки и чесането на скалпа.

Сърбежът може и да не е "напълно неприемливо публично поведение" и да се възприема по-скоро като леко досадно, но тези, които страдат от него, го преживяват по сложни и психологически негативни начини. Те се чувстват безпомощни и извън контрол, което от своя страна води до притеснение и срам.

Повтарящите се, хронични почесвания на обществено място се смятат за неуместни и дори за неприемливи. Един изискан човек не се чеше, не се оригва и не си бърка в носа в присъствието на други хора. Нивото на социална неприемливост на подобно поведение зависи от неговата честота. Почти сигурно е, че няма да обърнем внимание на едно непринудено случайно почесване (подобно на облизване на устните или поклащане на крака от време на време), но когато действието се повтаря често, то се отразява зле на социализацията ни.

Според проведено проучване от д-р Вивиан Дилър, клиничен психолог и психосоциален изследовател от Ню Йорк, 80% от анкетираните са заявявили, че състоянието на косата им оказва влияние върху тяхното самочувствие. Различни изследвания показват, че това се дължи на ролята, която косата е играе в човешката история. В исторически план, още през древността гъстата, дълга и гладка коса е била свързана с власт, сила и класа.

Косата е рамката на лицето и може да повлияе начина, по който виждаме всички останали черти на лицето. И за разлика от по-постоянните ни черти (напр. носа, скулите и брадичката), косата може да бъде променяна по-лесно и да подобри представата ни за себе си без това да ни коства много усилия. В резултат, изборът, който хората правят за своята коса, издава много за тях самите.

Здравата коса предполага добра хигиена, здраве и чистота. Сухата, накъсана и неподдържана коса внушава обратното: лоша грижа и липса на самочувствие. Ако състоянието на косата казва много за един човек, това важи и за начина, по който той я докосва.

Ръце, които си играят с косата, издават чувственост и женственост. Отмятането на косата може да отразява желание за докосване и покана за общуване. От друга страна, късо подстриганата коса и косата вързана на стегнат кок изразяват контрол и независимост. Сърбежът и чесането пък изразяват точно обратното: липса на контрол и заболяване. 

Днес на пазара излиза новият Head & Shoulders Instant Relief 2в1 шампоан и балсам, който дава мигновени резултати. Формулата му, вдъхновена от спортната медицина, съдържа технология при допир (On-Contact), която осигурява едновременно незабавно и дълготрайно облекчение на дискомфорта на скалпа.