fbpx Купувачите търсят жилища с възможност за преустройство | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Купувачите търсят жилища с възможност за преустройство

Възможностите за преустройство на жилище постепенно се превръщат в един от водещите мотиви на купувачите при избора им на дом, според анализ на ERA Недвижими имоти, изследващ поведението на участниците на имотния пазар. Обикновено те предпочитат да купят старо строителство, където да имат опцията да преустроят имота според бъдещите си нужди.
Според специалистите от компанията при избора на жилище купувачите в момента се ръководят основно от бюджета, с който разполагат, и са изключително предпазливи при ползването на финансиране. Те се стремят към „гъвкави” сделки, и то не само по отношение на цената. Търсенето е насочено главно към двустайни жилища с възможност за преустройство в тристайни. Мястото за паркиране остава важен фактор при избора на жилища в центъра и Лозенец. Една от функционалностите, с които купувачите рядко правят компромис, е кухнята. Независимо дали става дума за отделно помещение или бокс, клиентите държат тази част на жилището да бъде светла и просторна, за да отговаря на ежедневните им нужди.
Общият спад в цените на жилищата е с около 15% на годишна база, отчита компанията. Същевременно данните сочат, че настоящият пазар вече предлага по-добри оферти, отколкото преди година.
Основният фактор, който движи пазара днес, остава цената и необходимостта от собствен дом. Kомпромис с инфраструктурата около имота и качеството на строителството купувачите правят единствено при условие, че сделката би била на подпазарна стойност. Същевременно много имоти с отлични характеристики, които са надценени, остават пренебрегнати от купувачите.
На пазара на наеми отчетеният спад в нивата е около 20% в София, което доведе до покачване на броя на отдадените апартаменти в централните райони на столицата.