fbpx Кварталният магазин – бизнес напук на моловете | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Кварталният магазин – бизнес напук на моловете

Доста хора предричат, че живота на малките квартални магазини е обречен. Големите молове и търговски вериги отчитат много добри обороти и това може да е предпоставка за трудното им бъдеще. Но точно обратното - квартални магазини са на път да преживеят своя ренесанс. Търсенето на тези площи е нараснало с 12% за последните три месеца, а сделки се сключват в рамките на две до три седмици. Всички сме свидетели, че предлагането, особено в кварталите с ново строителство е огромно и на практика всички приземни етажи се дават под наем именно за търговски цели. Това поражда и намаляване на цените, но по-важният критерий за развитието на един сегмент – активността, е изцяло в полза на собствениците на такива активи.

Преди година търсенето на този тип имоти било два пъти по-малко от предлагането, а днес за 65% от наличните площи вече има клиенти, което е радостен факт. „Основната причина са ниските цени и промяната в навиците за пазаруване на потребителите. Когато хипермаркетите все още не бяха набрали скорост, хората пазаруваха всеки ден от един или два намиращи се наблизо супермаркета. Днес обаче този маниер е променен и по-голяма част от домакинствата пазаруват веднъж до два пъти седмично в някои от големите вериги, но неизбежно им се налага да допълват нуждите си от „магазина в блока”. С още по-голям сила това важи за стоките с по-малка трайност, каквито са плодовете и зеленчуците, както и цветята. Последните купуваме най-често инцидентно и е естествено да ги избираме в близост.”, обяснява новите тенденции Цветелина Тасева, Изпълнителен директор на АДРЕС.

Най-често се срещат наематели за хранителни магазини (в това число специализирани за месо), за плодове и зеленчуци и кафенета. Все по-рядко се отварят правят аптеки и сервизи.

Кварталните магазини правят по-слаби обороти и печелят от надценката. Заради тежкия трафик в столицата хората са склонни да купят определени стоки за ежедневието си на по-високи цени, спестявайки си време и транспортни разходи. На това разчитат и търговците, които се захващат с този бизнес в момент на криза.

Освен това, пазаруването в магазина в блока има и лично преживяване – повечето хора се познават с магазинерите, те общуват с тях, разчитат, че ще получат наистина прясна и качествена стока.
В сферата на услугите за търговците е решаващо е съотношението цена-качество, както и възможността за паркиране около салона – удобство, което липсва в центъра. В последните месеци се е увеличила активността в зоните по трасето на метрото, тъй като и пътникопотокът там нараства значително. Търсят се магазини с големина от 80 до 100 кв.м. По-големите помещения се наемат с цел комбиниране на офисна и търговска дейност.

Наемите на малките квартални магазини са намалели с 26,5% за една година. Спадът е сериозен, но по-нисък от този на главните търговски улици, където експертите отчитат 40% намаление на нивата.
 

По информация от АДРЕС