fbpx Липсват големи индустриални проекти | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Липсват големи индустриални проекти

Производители и логистични компании се сблъскват с недостиг на качествени индустриални площи в България. При липсата на големи проекти, в които се отдават площи, те се насочват към строителството на собствени сгради или наемат предварително помещения, които да бъдат изградени и оборудвани по техни изисквания. Това показва пазарното проучване на консултантската компания Forton. Площите в модерни сгради в София са нараснали с 1.6% в сравнение с предходните три месеца до 780 000 кв.м, като делът на незаетите е 3.2%.

„Строителните предприемачи останаха предпазливи, въпреки ниското ниво на незаетост. Компаниите от хранително-вкусовата промишленост, търговията на дребно и вносители на машини и съоръжения изграждат собствени сгради или търсят компромисни решения чрез избор на второстепенни местоположения или проекти“, казва Владимир Гюрджиев, мениджър „Индустриални и логистични площи“ във Forton. „Мнозинството от големите индустриални паркове, планирани преди кризата, все още остават на хартия“, допълва той.

Проектите в строеж в София възлизат на 58 000 кв.м. Отново над 90% са предимно за собствено ползване. Продължаващият интерес от производители и логистични компании води до преотдаване или продажба на излишни помещения от фирми, които са свили дейността си в последните години. Когато са с високо качество обаче, те не остават дълго незаети, коментират специалистите. Трябва да се има предвид, че повечето от тези сгради са изградени за конкретна дейност и нямат универсално приложение. Затова, често се собствениците се сблъскват с недостатъци като неефективни разпределения или неприемливи височини на помещенията.

В София търсенето е преди всичко от фирми, които развиват търговска дейност. Извън столицата предлагане на готови логистични площи почти няма. Основните инвеститори в индустриални имоти са производители, които получават нови поръчки.

Производството на автомобилни компоненти набира скорост и заводите, които отвориха врати в последните десет години, вече се разширяват като „Монтюпе“ в Русе, „Стандарт профил“ в Стара Загора, „Теклас“ в Кърджали и „ВИТТЕ Аутомотив“. България все още предлага атрактивни нива на разходите за труд, ниски данъци и етикета „Произведено в ЕС“

Месечните наеми за първокласни индустриални и логистични площи остават стабилни на ниво от 3.5 евро на кв.м. Очакванията стабилните наеми и ниската незаетост да окуражат предприемачите да започнат нови проекти, не се реализираха до момента. Затова пък логистичен парк „Родопи“ в района на Пловдив и проектът на „Бългериън пропърти девелъпмънтс“ на околовръстния път в София са в напреднал стадий на подготовка.