Лихвите по кредитите ще паднат с между 0.25 и 1 %

Спад на лихвите и по-голяма активност в отделните сегменти на кредитирането очакват експертите от консултантската компания Кредит Център през предстоящата 2015 г.

И през 2014 година лихвите по ипотечните кредити продължиха да се понижават. Основно това се дължеше на спада на лихвите по депозитите, но и промените в закона за потребителския кредит, касаещи ипотечните кредити, донесоха сериозна промяна в структурата им, която в някои случаи доведе и до по-ниско оскъпяване. Конкуренцията между банките за привличане на повече клиенти също беше двигател на понижаване на общата цена на тези кредити. В края на 2014 г. лихвите по ипотечните кредити се движат между 6 и 7%, като очакванията са в края на 2015 г. те да са на нива 5.5% - 6.5%. койно това се дължеше на спада на лихвите по депозитите, но и иско оскъпяване касаещи ипотечните кредити, доведоха до сериозна

Бизнес кредитирането ще бъде най-активният сегмент от кредитирането през настоящата година. Дълго отлагани планове на бизнеса за инвестиции, преструктуриране, навлизане на нови пазари и увеличаване на продажбите ще започнат да се реализират, като от страна на банките също ще видим по-голяма гъвкавост и по-добри оферти. Лихвите по бизнес кредитите се движат в по-голям диапазон и в края на 2014 г. те най-често са в границите 5-9%, като в края на 2015 година очакванията са те да са в между 4.5% и 7.5%. Очаква се ръст и в кредитите за строителство на жилищни проекти, което отчасти ще увеличи и офертите за финансиране на по-ранен етап на строителството на купувачите на недвижими имоти. Това няма да е реално финансиране на зелено, но ще се появят повече оферти за финансиране веднага след Акт 14.

При потребителките кредити през 2014 г. видяхме по-сериозно раздвижване след 5 години на стагнация в сегмента. Лихвите се понижиха с около 1.5% и в края на годината се движат най-често между 7 и 13%, а очакванията са през 2015 година да слязат на нива между 7 и 11%. При потребителските кредити много важни са стабилните трудови доходи и ниската кредитна задлъжнялост, така че клиентите, които ги притежават, ще могат да разчитат на лихви между 7 и 8.5% по потребителските си кредити. Ще расте търсенето на по-големи суми потребителски кредити – между 30 000 и 50 000 лв, които ще се използват за дофинансиране на сделки за покупка на имоти, за основен ремонт и за цялостен редизайн на жилища и други по-крупни покупки за дома и семейството.

Друг сегмент на потребителското кредитиране, който ще претърпи развитие в краткосрочен план, е този на малките потребителски заеми с размер под 1000 лв. Практиката тези суми да бъдат искани и получавани от фирмите за бързи кредити поради облекчените процедури и по-малкото необходими документи отслабва с всеки изминал месец под натиска на общественото говорене и разгласяването публично на лоши практики.

“Клиентите, които не могат добре да преценяват финансовите си възможности, може да имат пречки пред получаването на малък потребителски кредит от банка, но за повечето домакинства това е много по-логичният избор и те го осъзнават” , споделя впечатленията си Тихомир Тошев. “През последните месеци сме имали не един случай, в който процедурата отнема няколко дни – срок, който удовлетворява очакванията и на най-взискателните клиенти”. Затова според Тошев все по-често суми между 400 и 1000 лева ще се теглят от банка, а към бързите кредити ще се обръщат клиенти, търсещи спешно малки суми, най-често до 300 лева.

Според прогнозата на Кредит Център 2015 г. ще бъде стабилна, а конкуренцията между банките ще носи допълнителни ползи за клиентите под формата на по-добри цени на кредитите и нови интересни кредитни продукти.  

Facebook comments