fbpx Очаква се ръст от 75-80% на ипотечните кредити за 2005 г. | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Очаква се ръст от 75-80% на ипотечните кредити за 2005 г.

Очаква се ръст от 75-80% на ипотечните кредити за 2005 г.

През последните две-три години почти няма домакинство у нас, което да не е обмисляло въз-можността да купи дом на кредит. Постмодерният човек днес е изправен пред дилемата - наем или заем. Динамичният пазар на недвижими имоти в България доведе и до развитие на пазара на ипотечни кредити. Размерът на раздадените заеми към края на 2004 г. е 1,800 млн. лв. При покупка на жилище обаче е важно да се знае колко се плаща общо, какви са лихвите и какви ще бъдат догодина. За всичко това разказа Коста Йотов, директор "Развитие на продажбите" в HVB Bank Biohim.

Г-н Йотов, какви са основните тенденции на пазара на ипотечни кредити в близката година?

- Следейки развитието на пазара от началото на годината, нашите очаквания се базират на това, което се случи в първата част на 2005 г. Според БНБ
ръстът на ипотечните кредити за януари-май 2005 г. е в размер на около 400 млн. лв. или 40% от началото на годината. Независимо от предприетите мерки на Централната банка за ограничаване на финансирането, голяма част от банките най-вероятно ще пренасочат своя приоритет. Ако се налага да ограничават своя бизнес, то това едва ли ще е за сметка на ипотечните кредити. Очаквам ръст минимум около 75-80% на ипотечните кредити на годишна база за 2005 г. Този голям ръст ще е за сметка на сравнително ниския ръст в потребителските и най-вече в корпоративните кредити. Прогнозата е на база на отчитане на двата пикови момента за тези заеми, които обикновено са април-юни и октомври-декември. През 2004 г. основната сила на ипотечните кредити беше последното тримесечие, като очакваме и през 2005 г. този модел да се запази.

Кои са факторите, които ще влияят върху пазара на ипотечни кредити?
- Не очаквам чисто политическата среда да се окаже такъв фактор. Това, което влияе на този пазар и на финансовата сфера като цяло е макроикономическата рамка. В последните 2-3 години тя е сравнително стабилна и смятам, че ще се запази такава.
Друго, което може да влияе върху пазара на ипотечни кредити, е самият пазар на недвижими имоти. Споделяме мнението на специалистите, според които в рамките на едногодишен срок - 2005 г., се очаква нарастване на цените на луксозното и ново строителство с около 5-10%. Според тях няма да има рязък спад на цените на недвижимите имоти до края на 2005 г. , както и през първото шестмесечие на 2006 г. Основен дял в продажбите на агенциите за недвижими имоти са жилищата ново строителство или незавършените обекти. Пазарът на недвижими имоти ще бъде функция от предлагането на такива сделки.

Смятате ли, че лихвите по ипотечните кредити ще запазят нивата си до началото на 2006 г.?
- В момента лихвите са на достатъчно добри нива за този пазар, т.е. не очакваме да падат повече. Въп-росът е банките, които са планирали промоционални програми, да ги изпълнят. Един или двама играчи на пазара може би ще коригират лихвените проценти в посока повишаването им. Пазарът ще запази стабилни нива, такива каквито са в момента.
Лихвените проценти по ипотечните кредити
в евро варират от 8,4 - 9% на година, а в лева - от 9,5-10,5%.

Как клиентът да се ориентира при избор на банка за покупка на недвижим имот?

- Когато един клиент търси банка или избор за финансиране на недвижим имот, трябва да обърне внимание, освен на лихвените проценти, и на таксите, които банката събира. Основната такса е тази за управление. Върху крайната цена на кредита оказва влияние и такса за администриране, която се взема в рамките на фиксираните кредити с определен лихвен процент за първата година. Тя се събира на годишна база. Таксата покрива необходимостта от администриране и хеджиране на риска, свързан с фиксиране на лихвения процент. Повечето банки имат основен лихвен процент плюс някаква надбавка, като в договорите има възможност за промяна на този процент.

 

Facebook коментари