fbpx 4 съвета за намирането на работа в постковид реалността | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

4 съвета за намирането на работа в постковид реалността

Как да подготвим CV-то си, да се представим добре на онлайн интервю за работа и да получим покана от мечтаната от нас компания? Тези въпроси са винаги актуални за търсещите работа. С пандемията от Covid-19 настъпиха промени на пазара на труда, които се отразяват повече или по-малко на процеса по подбор. Експертите в HR решенията Adecco България създадоха наръчник със съвети за кандидатите за работа, някои от които могат да бъдат определени като „вечни“, а други са свързани с новата постковид реалност:

 1. Да започнем от CV-то

В идеалния случай то не трябва да бъде повече от 2 страници, дори и да имате дългогодишен опит. Ето няколко малки трика как да форматирате автобиографията си, за да се уверите, че тя остава четлива:

 • Добавете граници на текста по страницата, които са най-малко 2,5 cm.;
 • Използвайте размер на шрифта не по-малък от 11;
 • Бъдете последователни при използването на пунктуация и писане на дати;
 • Бъдете изчерпателни: Избройте вашите постижения и отговорности във формат на точки/булети;
 • Бъдете конкретни: Използвайте конкретни примери, които показват как сте постигнали измерими резултати във всяка роля.

Важно е да адаптирате CV-то си за конкретната длъжност, за която кандидатствате. Мнозина се изкушават да не бъдат напълно честни с информацията, която добавят в автобиографията и мотивационното си писмо, опитвайки се да покажат, че са квалифицирани за конкретната позиция. Истината, обаче ще бъде разкрита още по време на първото интервю или пък ще излезе наяве при искане на препоръки от бивши работодатели и/или предишни колеги.

 1. Онлайн интервю за работа

В следствие на пандемичната обстановка, все повече компании провеждат интервютата за работа онлайн. Но вирусът съвсем не е единствената причина за тази промяна. Със сигурност той беше така нужният тласък в тази посока, но с правилната подготовка, онлайн интервюто за работа има много предимства и за двете страни. Ето няколко съвета:

 • Облечете се така, както бихте се облекли и за всяко друго интервю, като това важи и за долната половина на тялото ви, макар тя да не се вижда на камерата през по-голяма част от времето;
 • Премахнете всичко, което отвлича вниманието ви;
 • Внимателно изберете място за интервюто и проверете заобикалящата ви среда - погрижете се да няма отблясъци от слънцето, не сядайте с гръб към прозореца, уверете се, че не сте на прекалено топло или студено място. Внимавайте да не се виждат натрупани или разхвърляни вещи;
 • Подгответе се психически.
 1.  Какво да питаме работодателя при интервю за работа

Интервюто за работа съвсем не трябва да бъде едностранен процес. Въпросите на кандидата към представителите на компанията дават възможност за получаване на повече информация за бизнеса и самата позиция, но преди всичко показват заинтересованост и ангажираност. Такива въпроси могат да бъдат:

 • „Защо позицията е отворена?“;
 • „Какво би довело до успех в ролята и какви са перспективите за растеж?“;
 • „Как изглежда един типичен ден в ролята на (името на позицията)?“;
 • „Можете ли да споделите пример, илюстриращ фирмената култура на компанията?“;
 • „Какъв е текущият проект, по който работите и който ви вълнува?“;

Всеки има индивидуални изисквания и предпочитания, затова не се притеснявайте да питате за важното за вас – гъвкаво работно време, извънредна работа, възможност за работа от вкъщи, фирмена култура, обучения, бонуси, допълнително здравно осигуряване и т.н.

 1. Бихте ли работили по празници и/или през уикенда?

С работата от вкъщи в известна степен се заличиха границите между работното и свободното време. Когато на интервю получите въпроса дали сте склонни да работите на празници или в събота и неделя, специалистите от Adecco България съветват да бъдeте честни от самото начало, вместо да прибързате да приемете работата и да съжалявате след това. Уважавайте границите си и бъдете директни относно желанието да планирате извънредното работно време възможно най-рано.

На въпроса по-горе може да отговорите: „За съжаление, поради моите семейни ангажименти, не мога да се ангажирам да работя през всеки празничен ден, но определено бих могъл да се откажа от някои почивни дни, когато компанията има нужда от това".