fbpx Милен Петров: Днес на снимачната площадка е нужна дисциплина | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Милен Петров: Днес на снимачната площадка е нужна дисциплина

За моите връстници Милен Петров е част от музикалния феномен Шангри Ла. Хитове, концерти пред хилядна публика, фестивали, на една сцена с Тату и BoyzIIMen. От години китарата на Милен дели едно пространство с инструменти за дърводелство – страст, на която заедно с ветроходството се отдава в свободното си време. Днес, на 45 години, Милен Петров има зад гърба си 25 години опит в областта на рекламата, филммейкинга и продуцентството. Преди да започне в Little Big Films през 2010 г. е бил повече от 10 години Agency Video Producer в Leo Burnett. Талантът и усетът си в рекламния бранш изгражда като Creative Executive and Producer в Mag Аdvertising и Creative Director and Producer в РА Бригада.

Пандемичната карантина, стегнала примката си около врата на световната икономика заварва Милен Петров и екипа му по средата на подготовката на няколко рекламни продукции за българския пазар.

„Както на повечето хора и бизнеси в тази ситуация, първоначално и за нас беше като шок. След това установихме, че имаме шанс да подхванем различни проекти, за които все не оставаше време преди пандемията.” – отговаря Милен на най-задавания тези дни въпрос „Как се отрази карантината на бизнеса ви?”

Времето на изолация екипът на Little Big Films използва, за да работят по проекти, които не изискват физически срещи и работа на терен, а повече криейтив и дългосрочно планиране. „Това ни позволи да не се отпускаме.” – допълва Петров.

На 5-и май, предварително планираната им работа по заснемането на телевизионна реклама, трябва да стартира. С отхлабването на мерките творческият екип открива възможност да запазят клиента си и да изпълнят задълженията си по договора.
„Така се случи, че през изминалия уикенд бяхме опитните зайчета, които снимаха първата продукция от над два месеца. Два месеца в чудене ще имаме ли възможност отново да работим на терен и, ако да - как?”, споделят Little Big Films във фейсбук страницата си, като добавят опита си в подготовката на сета, участниците, екипа и дори кетъринга. Налага им се бързо да се ориентират в обстановката и да се запознаят с противоепидемичните мерки, които трябва да спазват.

Милен споделя какво трябва да се направи, за да може да се снима в ситуация на Covid-19

Подготовка

Тестове. Задължително е всички от екипа да се тестват непосредствено преди снимките. Налице са редица частни лаборатории, които предлагат тази услуга. Някои аптеки също предлагат бързи тестове, които могат да се направят в домашни условия. Цените варират от 20 лева за бърз тест, доказващ наличието само на антитела IgM до 35 лева за такъв, който показва IgM и IgG, т.е. дали изследваният е заразен в момента. Двата теста са бързи, отнемат 5-10 минути, но могат да пропуснат наличието на вирус, ако носителят е в първите дни на болестта. Най-надежден е PCR, но за него са нужни 48 часа за резултат.

Един снимачен ден

Всички трябва да бъдат запознати (инструктирани) с правилата, при които ще протече снимачният ден – мерки за хигиена, спазване на разстояние, лични предпазни материали.

Лекар на терен. Преди началото на снимачния ден трябва да се измери температурата на всички от екипа, желателно е това да става с инфрачервен термометър - по-бързо и хигиенно от конвенционалните термометри.

Два метра разстояние. Необходимо е да се увеличи физическото пространство между актьорите и членовете на екипа, допуска се изключение на отделите Коса, Грим, Звук, Реквизит или Гардероб, но всички трябва да бъдат с маски и ръкавици.

Не се допускат лица неучастващи пряко в процеса.

Дезинфекция

Продукцията трябва да подсигури дезинфектанти, които да бъдат разположени на контактните точки: тоалетни, гримьорни, гардероб, кетъринг и т.н.

Препоръчително е почистване и дезинфекция на всички работни и контактни повърхности през час, и в края на снимачния ден.

Актьорите и статистите трябва да носят маски и ръкавици, когато не са пред камера. Всички останали от екипа - през целия снимачен ден. Продукцията трябва да подсигури маски за тези, които нямат.
Кетърингът трябва да е с индивидуално опаковани порции и прибори.

Не е непостижимо, нужна е дисциплина

Това са основните правила. Не са тежки или непостижими, но изискват дисциплина, правилна организация и нагласа. Това е основната причина да публикуваме тези редове. Дано следващите продукции да са готови и организирани от по-рано. Допълват във фейсбук страницата си Little Big Films.

Оказва се, че организационно трябва да се започне минимум 14 дни по-рано с тестването на участниците, а всичко, което допълнително е необходимо да съобразят натоварва предварително одобрения бюджет. За щастие на организатори и изпълнители, локацията на снимките е външна. Така Little Big Films, към тогавашния момент, даже не осъзнават, че са първите, които действат по примера на световната филмова индустрия, адаптирала се към новата ситуация, ангажирайки целия си творчески ресурс, за да подкрепи таланта на режисьори, продуценти, актьори и екипи.

Филмовият свят в условията на пандемия

The New York Times разказва за Балтасар Кормакур, най-известният в Съединените щати исландски режисьор, добил популярност с „Еверест“ и „Контрабанда“, въвел цветно кодирана система с ленти за участниците, за да върне своя научнофантастичен сериал „Катла“, продуциран от Netflix обратно в работен режим в Рейкявик, след като коронавирусът го изолира там с целия му екип в средата на март. Самият Кормакур, в партньорство с исландското правителство, проучва начини за привличане на чуждестранни екипи и за укрепване на филмовата и телевизионна продукция в страната. В същото време продуцентът Лукас Фостър взима трудното и скъпо решение да изолира целия си актьорски състав и екипа си в малък град в Австралия, за да направи нов филм на ужасите, базиран на разказа на Стивън Кинг „Деца на царевицата“.

За Фостър, който казва, че допълнителните предпазни мерки добавят най-малко 20 процента към първоначалния бюджет от 10 милиона долара на неговия инди-филм, най-отговорното решение, което взима, е да приюти целия си актьорски състав и екип, включително настойниците на повече от 25 деца актьори. Той дори поставя под карантина кучето на един от актьорите. „Беше неудобно решение, но такова, което направи всичко това възможно“, споделя Фостър пред The New York Times.
В същото време https://indiefilmhustle.com/ публикуват насоки за работа в условията на Covid-19 ерата.

В заключение, задавам на Милен Петров втория по важност и значимост въпрос: Какви са прогнозите Ви за възстановяването на вашия бранш?

„Умерено оптимистични. Много от големите проекти за филми и външни продукции бяха отложени или направо пренасочени за другата година, а екипите, ангажирани с тях са се подготвяли месеци наред преди карантината. Т.е. създаде се вакуум, а това със сигурност няма да се отрази добре на бранша. От друга страна, това е и възможност. Много от фирмите, които са прекъснали маркетинговите си активности могат да се възползват от услуги при по-добри условия. А натоварването на бюджета с осигуряването на защитни средства да бъде умно оптимизирано.

Ние работим основно на терен и в пряк ежедневен контакт с много хора. Това няма как да бъде променено напълно, но се появиха технологични решения, позволяващи на определени хора от екипа да не рискуват и да си останат вкъщи. Лайв стрийминг или отдалечена връзка от и на снимачната площадка. Разбира се тепърва ще научаваме какво се е променило и при какви условия ще имаме възможност да работим в бъдеще. Не само относно хигиенни и медицински въпроси.” – отговаря Милен и ме оставя в размисъл за събитийната индустрия и начина, по който ще се наложи да се адаптира към Covid-19 ерата. Защото реализацията на един филмов проект върви ръка за ръка с пищната му, лъскава и атрактивна премиера, нали?