fbpx Минимандра и тревомат в помощ на фермерите | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Минимандра и тревомат в помощ на фермерите

Минимандра и тревомат в помощ на фермерите

Модулна минимандра и тревомат, които помагат на фермерите да затворят цикъла на производство от храненето на животните до готовия продукт, ще бъдат показани на Международната селскостопанска изложба „Агра 2015“. Тя ще се проведе от 4 до 8 март в Международен панаир Пловдив с участието на фирми от над 25 държави.

Бутиковата минимандра е авторска разработка на пловдивска фирма и вече има златен медал за иновация от „Агра“. На предстоящото изложение ще бъде показана по нов начин – на място ще произвежда сирене.

Малкото предприятие включва модули за преработка на мляко, за пречистване на вода, за контрол и за опаковане. Минимандрата се монтира както в помещение, така и във фургон, за да бъде мобилна. Работи на газ пропан-бутан в стандартни бутилки за бита.

„Оборудването затваря цикъла на производство и фермерът не е зависим от спад в изкупните цени на млякото, тъй като може сам да прави и предлага сирене и кашкавал. Намаляват се разходите, а европейски програми финансират такива проекти“, обясни Христо Иванов от фирмата.

На „Агра 2015“ ще бъде демонстрирано и улеснение, осигуряващо независимост на „входа“ на фермата. Изложителите я определят като иновация в храненето на животните, тъй като осигурява зелен фураж през цялата година. Той се отглежда не върху почва, а във воден разтвор от хранителни вещества.

„Тревомат“ се предлага в мобилен и стационарен вариант. С тази система се снижават разходите, решават се проблемите с липсата на собствена земя и с капризите на времето, осигурява се екологично чиста суровина, обясняват от фирмата.