Opel ADAM

Моят Адам

 

Има автомобили, най-вече от малките, за които сме свикнали да говорим в женски род. Този младеж обаче, категорично застава и казва – „Аз съм Адам, а ти си моята Ева и ще се грижа за теб!“ И въпреки, че по ръст е скромен, от опит знам, че „малките“ мъже са амбициозни, надарени с прекрасни качества и таланти. И ADAM се оказа, че спада в тази категория – атрактивен, фешън, ласкател, здраво стъпил на земята, мощен – това, от което се нуждае всяка една жена.

 

С този автомобил, категорично влизате в клуба на „лайфстайл“ притежателите на малко автомобили. Късата и мускулеста каросерия на ADAM е дълга близо 3.70 метра и широка 1.72 метра. Тези му размери го правят отличен състезател в градското движение.

 

ADAM изглежда дръзко и нахакано. Покривът стои като „кацнал“ и то позволява да се съчетаят отлично два цвята на каросерията, а елегантните странични огледала, в цвета на покрива са ярък елемент в цялостната визия на автомобила. На широкият отвор за радиатора отпред е кацнала нова елегантна хромирана лента, която с малко фантазия може да оприличите на коцкарски вирнати мустачки:) Предните светлини са с вградени дневни елементи с формата на крило, което е типично за Opel решение. За първи път в A-сегмента както предните светлини, така и задните се предлагат LED технология, с която се намалява разходът на енергия.

Размерът на колелата варира от 15 до 18 цола, като моделите предлагани със 17 или 18 цолови джанти са оборудвани стандартно с по-директна и спортна  ходова част  и кормилно управление. Спортната ходова част се предлага и с 16 цолови джанти. Истинско забавление настава, когато натиснете бутона за преминаване в специалния режим на работа CITY. Електрическото кормилно сервоуправление (EPS) прави волана направо „въздушен“ и маневрирането е повече от лесно дори само с една ръка. При по-високи скорости, обаче не е препоръчителен.

 

За да ме поглези, моят Адам беше решен в лилаво – както екстериорно, така и интериорно (това лилаво мисля, че никога няма да излезе от мода, в който и да е сезон на годината). Купето гостоприемно ме приема, като ми дава усещане, че съм в компанията на елегантен кавалер, който е подновил гардероба си с тенденциите от последните модни дефилета. Приятната лилава материя на таблото е декорирана с имитация на пчелни кутийки, които обаче не са еднакви. Те се комбинират великолепно декоративния панел в гладък мат с цвят „пепел от рози“ с капка лила - буквално гали окото и ръката, като докоснеш. Седалките имат и текстил в същото цветово решение. ADAM е гостоприемен и въпреки, че изглежда малък, има достатъчно място за четирима възрастни. На първият ред седалки обаче мястото е нетипично просторно, а самите седалки са широки и ергономични. Луксозният блясък на централното табло се изразява чрез черният лак, модерният интерфейс на седеминчовия пълноцветен тъчекран и хромираните пръстени на бутона.

 

С ADAM може да поръчате и новата инфоразвлекателна система IntelliLink (300 евро), която предлага възможност за свързване и интеграция на функциите на личния смартфон в автомобила (с операционна система Android или Apple iOS). IntelliLink дава достъп до съдържанието на смартфона, включително интернет базирани приложения като GPS навигация. От интернет може да се изтегли апликация за навигационна система, която има карти за Западна и Източна Европа. Апликацията винаги остава в телефона и собственикът на ADAM ще може да продължи да ползва навигационната система и извън автомобила, ако пътува пеша или с велосипед.

 

Едно от най-големите предимства на ADAM са невероятните възможности за индивидуализация. Първо, може да избирате измежду три различни „характера” на оборудване. JAM е необикновен, моден и пъстроцветен и ще се хареса на модернистично настроените клиенти. GLAM предлага елегантна, рафинирана и изтънчена визия, а SLAM ще се хареса на енергичните и спортни натури. После избирате от 3 пакета за всеки един от трите „характера”, които комбинирате с някой от 12-те цвята. Дори и ключът е в цвета на автомобила. Пълна глезотия е пакетът за амбиентно осветление, което осветява джобовете във вратите, централната конзола и пространството около краката, а с натискане на бутон могат да бъдат избрани седем различни цвята на осветяването!
И за живеете и вечер в приказния свят може да си поръчате облицовка на тавана „Starlight”, която има 64 на брой LED-светлини, които създават впечатлението, че пътувате под открито, звездно небе. Това удоволствие струва 380 eвро.

Моят сърцат ADAM бе оборудван с 1,4 л /87 к.с. бензинов мотор, който съм убедена, че освен мен, има шансове да спечели и всяка друга девойка или дама. Предлагат се още два бензинови варианта - 1,2 л/70 к.с., и 1,4 л /100 к.с. (последният е особено „як“). Всички са комбинирани с петстепенна механична скоростна кутия. Трябва да кажа, че на магистралата поддържа отлично 130 – 140 км/ч. Всички мотори се предлагат с технологичния пакет ecoFLEX, който включва горивоспестяващата система Start/Stop. Средният разход, който аз постигнах, бе 5,6 л/100 км.

На рождения ми ден моят Адам побра немалкото букети и подаръци, без да са един върху друг,  както и една великолепна голяма картина. Няма как да не призная, че ADAM остави в мен онази тръпка, която кара пеперудите да пърхат в стомаха при мисълта за него. 

Моля коментирайте