София - Val Thorens, France

На ски във френските Алпи: Вал Торенс - 600 км писти като булеварди (ВИДЕО)

Когато само погледнете картата на Вал Торенс (Val Thorens), ще схванете за какъв зимен ски курорт става въпрос. Зелени, сини, червени и черни линии се кръстосват така, че се чудиш как ще се оправиш и дали ще успееш после да се прибереш в хотела, и няма ли да се изгубиш? Не, няма, въпреки че пред вас са цели 600 км писти! Една седмица няма да ви стигне, за да ги минете, дори и да сте от най-запалените, които карат от тъмно до тъмно. Ако искате да усетите какво е истински бял Рай — това е мястото! Вал Торенс – най-високият европейски ски курорт.

 

Един от най-известните курорти на Франция е конструиран именно като такъв и затова цялостната му архитектура и план са изключително добре обмислени. Абсолютно всички хотели, шалета, вили и апартаменти са с изглед към планината и сутрин ви посреща впечатляваща гледка. Другото още по-впечатляващо е, че всеки изход на сграда води директно на писта! Тоест излизате направо със ските (не само със ски обувките). Дори и не толкова луксозните шалета и апартаменти, разположени в блокови сгради, на първия етаж имат топла гардеробна и стая за преобуване. Така че може да слезете с чехлите от стаята долу, да обуете ски обувките и от входа директно да се спуснете по писта. Навсякъде има сняг. Със сигурност съвсем наблизо ще има и някой лифт, който ще ви откара до големите писти. Какво невероятно удобство!

Вал Торенс в цифри

 

- Курортът е разположен на височина 2300 м  и е най-високият в Европа
- Ски зоната на курорта е в сърцето на три свързани долини - 3 Valees  и на практика на разположение са общо 600 км писти
- Курортът предлага 171 дни годишно възможности за зимни спортове, като тази година сезонът се откри на 17 ноември и ще приключи на 5 май 2019 г.
- Общо за курорта през изминалия сезон са реализирани 1 953 911 скиорски дни.
- 2,2 милиона са нощувките през изминалия сезон, а базата предлага почти 26 хиляди легла.
- Средната възраст на скиорите в курорта е 35 години
- Вал Торен е носител 4 пъти на приза „Най-добър ски курорт в света” (2013, 2014, 2016, 2017), 5 пъти на приза „Най-добър френски курорт”, 4 пъти на приза „Най-добър европейски ски курорт”.
- В топ 5 нации на гости, освен французите, са англичани, холандци, белгийци, израелци, германци.

Безплатно за начинаещи

 

Ако сте начинаещи няма нужда да плащате ски карта. Тук има три малки и леки писти (всяка надгражда следващата като общо стават ок 1,2 км) и три безплатни „килима”, които след това те изкачват, като е много лесно да се прехвърлиш от единия към другия. Тук може да се учите вие, да правите първи стъпки със сноуборд (за разлика от България, тук сноубордистите са доста малко) и е пълно с мъничета, които още трудно ходят, но затова пък вече се държат на ските. Чак когато добиете самочувствие и спокойствие, може да се отправите към големите писти.

Ски учители 

 

Във Вал Торенс има 250 ски учители, като наемането на един за час индивидуално или за група от 4-5 души е около 50 евро. Всеки учител е преминал много трудна школа и е положил още по-сложни изпити, а уменията му могат да накарат и най-страхливите да станат фенове не белите писти. Тези хора са изключително приятелски настроени, с огромно търпение и откликват на всяко ваше желание.

Безкрайни писти

 

Вал Торенс предлага 318 маркирани писти за всички нива и всякакви снежни спортове, които се обслужват от 172 бързи лифтове и влекове. Дори и в най-натоварения сезон, няма как да се образуват опашки. Ски картата е 55 /44 евро за деца, карта за 6 дни за трите долини е 306 евро. Ако обаче купите три паса, единият ще ви излезе 241 евро, duo pass — 246 евро. Предлагат се и семейни карти (двама възрастни и две деца между 5 и 17 г) по 204 евро/човек. Всички писти са обработени фантастично, като бабуни и изравяния са непонятни състояния. Всяка нощ ратраците катерят догоре върховете, за да имат ранна сутрин скиорите най-добрите гладки писти (лично ги видят от хотелската стая как в полунощ потеглиха нагоре). Представяте ли си какво е да оставите първите следи на 3200 м височина?

Адреналин по въжена линия

 

Защо да карате ски, като може да летите над пистите? Вал Торенс предлага най-високата зрителна точка в света от 3200 м надморска височина. От тази зима нов високоскоростен маршрут предлага изключително преживяване – полет от върха на лифта Moutière до Place Caron в самото сърце на курорта. Спускането общо е 1,6 км, за ок. 12 секунди, като е на три нива, с две успоредни въжени линии, а адреналинът достига такива нива докато летите със средна скорост от 75 км /ч, че изречението "Да се прибереш в курорта" придобива съвсем ново измерение. Цената е 35 евро на човек.

Какво друго можем да правим във Вал Торенс?

 

Гмуркане под лед - Гарантирано вълнение под леда на езерото Lac du Lou! Ще усетите истинска дзен. 150 евро/ден.

Шофиране по снежна писта - Искате ли да усетите повече адреналин като шофирате на снежната писта „Ален Прост”? С вас може да дойде и детето ви (над 7 г.) и заедно с инструктор да вземете няколко урока по шофиране на лед. 35 евро/10 минути картинг. Отворено до 20,30 ч.

Paramotoring - Открийте красотата на курорта отвисоко като полетите с моторно крило. Адреналиновото преживяване, освен всичко изпълва и сетивата с много красота. 120 евро за полет.

 

Кучешки впряг - Насладете се на приказни пейзажи, като се сгушите в кожите на шейна, теглена от кучешки впряг. Гледките са като от приказките. 90 евро за 2 души /1 ч.

SPA - Във Вал Торенс няма недостиг на спортни и SPA центрове, където може да се възстановите след активен ски ден. Оставете се в ръцете на масажистите, които буквално ще възстановят енергията ви след уморителен, но прекрасен ски ден. Цена за масаж: от 28 евро за 25 минути

 

Folie Douce - Свалете каските и шапките, развейте косите и се отпуснете във вихъра на френското après ski - онзи специфичен начин за забавление на пистата. На слънчевата тераса, с музика на живо и хубава напитка или шампанско може да се насладите на хубостта на живота.

На ски през пролетта във френските Алпи

   

Въпреки че когато настъпи пролетта, мислите започват да се реят към морета и златни плажове, то ските през април във френските Алпите са изключително удоволствие. Причините са няколко: снегът е дълбок и в изобилие, дните са по-дълги и най-често с по-високи температури, вече има доста по-малко хора на склоновете, а офертите стават невероятни. Някои от тях дори са специално за "Научете се да карате ски". Предлагат също напр. безплатни ски карти за деца, а други - безплатни уроци за начинаещи възрастни. Може да откриете оферти за настаняване, оборудване и ски карта за по-малко от 150 евро за седмица. Също така има варианти за уикенди и по-кратки почивки. Всички курорти предлагат и всякакви други занимания на открито и богати културни програми. Изобщо за всеки по нещо

Лукс на световно ниво

 

В курорта има няколко 5- звездни хотела и шалета, които предлагат съвършен лукс и замайващо обслужване. Ние сме гости на един от най-предпочитаните Altapura (за Нова Година всичко е пълно), чийто главен мениджър е сръбкинята Емили Пажевич — постоянно усмихната дама, която споделя, че тя не работи за хотела, а това е нейното житейско удоволствие. Заедно със съпруга си, французин, живее в апартамент в хотела и постоянно може да я откриете сред клиентите, които не пропуска да попита как се чувстват, как е бил ски денят, дали е добра храната, нуждаят ли се от нещо. И всичко това с цяло сърце. Хотелът е в типично скандинавски стил, а на метри от прозорците на стаята ми минава седалков лифт. Сутрин посрещам първите лъчи от леглото. Ски магазинът е на приземния етаж и оттам съм директно на пистата. Всички са нереално любезни и усмихнати. Все едно съм в Рая (чак ми става леко тъжно колко са далеч нашите хотели от това, което виждам тук).

 

Закуската е … като милиони, обградена от всички страни от високите снежни върхове. След ските се отдаваме на SPA и се оставам в ръцете на една вълшебница -  масажистка, която един час вае по тялото ми със специалната козметика с планински билки и екстракт от еделвайс, която произвеждат собствениците на хотела PURE Altutide. Вечерта в ресторанта ядем морски деликатеси. Мисля си, че на 2500 м е леко абсурдно да ям точно такава храна, но се оказва, че изборът ни е повече от шестица. Дори и любимата ми Гърция може да завижда на това кулинарно изкуство, което ние дегустирахме (и отново чудовищно любезни сервитьори).

 

Гурме по френски

 

Изключителна френска кухня може да опитате и в известния ресторант La Maison в центъра на курорта с изглед към върховете. Каква варена телешка глава само правят… А обстановката е повече от уютна с плетените лампи и истински кожи.

 

Докато похапвате на слънчевата тераса на друг 5-звезден хотел Pashmina, може да се наслаждавате на изкуството на прелитащите покрай вас скиори. Отпивайки глътка ароматно кафе, придружено с най-изкушаващите десерти, имате пълното право да си кажете: la vie est belle (от фр. животът е прекрасен) и поне мъничко да си завидите… :)

 

И не забравяйте, че сезонът ще приключи чак на 5 май 2019 г., а през март и особено април, цените рязко намаляват, дните се удължават и тогава е прекрасен сезон за каране на ски във френските Алпи. И не се притеснявайте, че снегът ще липсва! 

     

снимки: авторът и Val Thorens, видео: авторът

 

 

Facebook comments