fbpx Над 50% от млякото у нас отговаря на ЕС стандартите | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Над 50% от млякото у нас отговаря на ЕС стандартите

В Северозападна България има подадени около 3000 заявления в Дф „Земеделие” по Програмата за развитие на селските райони. От тях над 2000 или близо 2/3 са вече одобрени, а пo 1500 проекта има сключени договори. Това стана ясно днес по време на семинар за журналисти от регионалните медии от Северозападна България по проект „Европейски пари за българското село”.
Общата сума по сключените договори за шестте области – В. Търново, Габрово, Плевен, Видин, Враца и Монтана, е 349 млн. 486 хил. лв., съобщи директорът на Областна дирекция ДФ „Земеделие” Живко Живков.
Като цяло за страната първенци по подадени и усвоени проекти са именно Централна и Северозападна България. С най-много сключени договори в тези региони са областите Велико Търново и Плевен - съответно с по 323 и 372 договора. Най-малко са в област Габрово - около 100 сключени договора. До края на годината се очаква броя на подадените и одобрените проекти да се увеличи, тъй като по някои от мерките предстои прием, каза още Живков.
Над 50 % от млякото у нас отговаря на европейските изисквания и повече от 2600 фермите са първа категория. Втората група ферми, покрили на 90 % изискванията, са над 800. Това са ферми в период на подобряване и на изчакване на резултатите от лабораторни анализи за качеството на млякото.