fbpx Нагоре по стълбата, която.... | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Нагоре по стълбата, която....

Двата традиционни центъра в едно жилище са стълбата и огнището. Унификацията на живота в средата на миналия век отстрани тези два елемента от нашите домове. Тяхната липса обезличава интериора и превръща жилището просто в кутия за живеене. Това обяснява огромния интерес, на който се радват мезонетите през последните десет години, въпреки някои техни недостатъци. Освен в нови жилища стълбата е задължителен елемент и при реконструкцията на стари къщи, когато желаем да обединим два етажа или да оползотворим подпокривното пространство.
И в двата случая стълбата автоматично се превръща в акцент, с който задължително трябва да се съобразяваме. Това превръща
Изборът на място
за стълбата в първостепенен фактор за нейните качества. На този етап консултацията с архитект специалист е задължителна. Условно възможностите са две - стълбата да бъде поставена в антрето или в дневната. В първия вариант решението е по-функционално, тъй като двете основни групи на жилището - нощна (спалните помещения обикновено са на горното ниво) и дневна част, се разделят най-ефективно. Основната черта на съвременните жилища е преливането на техните обеми и части с цел пълноценно оползотворяване на площта. Затова далеч по-атрактивно е да поставите връзката между двете нива в дневната. Още по-интересно решение може да се получи, ако стълбата е поставена в пространството на галерия, т.е пробиване между двата етажа над дневната.
При реконструкции обикновено се налага да се пробива стоманобетонната плоча (или гредоред) между двата етажа. Това означава, че е необходимо допълнително укрепване, т.е. задължителна консултация с инженер-конструктор.

Обикновено изборът на мястото на стълбата предопределя и нейната Форма
Разнообразието от стълби е огромно, те могат да бъдат прави (едно-, дву- и трираменни), вити, с неправилна форма или комбинация от няколко различни типа. Често срещана грешка е първо да изберем типа стълба, а после да търсим място за поставянето и. Ходовата линия на всяка стълба, независимо от нейния вид и форма, отговаря на една и съща формула 2h+b=62-64 см, т.е. два пъти сборът на височината на стъпалото плюс ширината му трябва да варира от 62 до 64 см. Ако не спазите това правило, при качване крачката ви ще се обърква. Единствената стълба, при която тази формула не важи, е т.н. тип "пачи крак". При нея стъпалата се застъпват, което затруднява качването и слизането. До нея би следвало да се прибягва само в случаите, когато сме силно ограничени откъм пространство. Оптималната височина на стъпалата варира от 15 до 18 см, но при реконструкции се допускат и по стръмни стълби. Добре е стълбата да е ажурна, т.е. с възможно най-много отворени части. Най-лесният начин да се постигне това е без контрастъпала (вертикалната част между стъпалата). В това отношение най-икономични са конзолните стъпала, при които няма пряка връзка, а всяко се закрепва към стената.
В най-голямата степен цената на стълбата се определя от

Материала
от който е изработена, като разнообразието е огромно. Класическият материал дърво все по често отстъпва място на метала и стъклото. Обикновено конструкцията е метална, което я прави по-лека и ажурна, а стъпалата са от дърво или стъкло. Стъклените стъпала се изработват от специално, закалено стъкло против удар и издраскване, което е фрезовано от горната страна, за да не се пързаля. Захващането към конструкцията става най-добре чрез лепене с модерни ултравиолетови лепила, но може и с болтове. Цената на стъпало в този случай започва от 100 лв. нагоре, в зависимост от качествата на стъклото. Още по-драстични са разликите при дървените стъпала. Те могат да бъдат изработени от масивна дървесина, с дебелина поне 3 см и да бъдат лакирани с корабен лак или специален многослоен материал. Цената в този случай варира от 50 до 300 лв. на стъпало.
Възможно е стълбата да бъде и с метални стъпала, като заварките или съединителните елементи се оставят видими, обработени с шкурка, така стълбата ще напомня за модернистична скулптура.
Най-изгодни са витите или правите стълби, които се състоят от еднакви повтарящи се елементи. В стандартната височина на етажа (от 260 до 300 см) се побират между 12 и 14 стъпала, като общата цена на цялата стълба варира от 2000 до 3500 лв. Когато стълбата има по сложна форма или използвате по-скъпи материали или детайли, като стъклени стъпала или иноксови елементи, цената може да достигне и до 8000 лв.
Стълбата може и да е масивна (от стоманобетон), в този случай цената се определя според сложността на формата и вложеното от конструктора количество арматурно желязо. За оформяне на стъпалата отново може да се използва масивна дървесина. Ако желаете да подчертаете масивността на бетона, можете да го оставите видим, със съответната повърхностна обработка (замазка). Старите масивни стълби могат да се освежат, чрез покриване на челата им с плочки. По този начин, ще им придадете рустикален вид.
На края, но не на последно
място, идват и

Парапетите
Това е често пренебрегван елемент, въпреки че на пръв
поглед именно той прави най-силно впечатление. Стандартните парапети са изработени от инокс или стоманени профили, като цената им варира от 180 до 300 лв. на линеен метър. Традиционно се смята, че парапетите трябва да са изработени само от вертикални елементи с отвор между тях не повече от 10 см, но именно в това отношение се допускат най-големи отклонения. Днес модерните парапети са изработени от метал и стъкло или само от стъкло, както и от сложни конструкции от обтегачи. В тези случаи цената се определя по индивидуален проект и значително надхвърля тази на стандартните парапети. Най-важното условие тук е материалът, от който е изработен парапета, да съответства на конструкцията на стълбата. За старинни интериори са подходящи парапетите от ковано желязо, с цена около 200 лв. на линеен метър.
Не бива да се забравя и пространството под стъблата, където в най-лошия случай могат да се разположат растения. По-практично решение е монтирането на шкаф или
място за сядане.