fbpx Най-бързата линия за пакетиране на бонбони в света е в шоколадовата фабрика в Своге | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Най-бързата линия за пакетиране на бонбони в света е в шоколадовата фабрика в Своге

 

Шоколадовата фабрика в гр. Своге на Монделийз представи нова пакетажна линия за шоколадови бонбони, която е с внушителните размери на футболно игрище и може да произвежда до 6 600 бонбона в минута. Това е и най-голямата линия да пакетаж в света. За инсталацията и въвеждането й в експлоатация са инвестирани над 22 млн. лв. Благодарение на иновативната инсталация компанията успява да увеличи разнообразието от продукти, произведени в страната ни.

Шоколадовата фабрика в град Своге заема ключово място на картата на международния производител на шоколад, бисквити и сладки изделия - Монделийз Интернешънъл. В нея се произвеждат множество разнообразни продукти, както и емблематичните шоколади „Своге“, които през тази година честват своя 25-и рожден ден, заедно с 25-тата годишнина от придобиването на шоколадовата фабрика в град Своге от глобалната международна компания. Фабриката е и център за разработка на множество нови продукти и процеси, преди да се установят производствата и разраснат глобално в системата на компанията.

 

Заводът в Своге произвежда по-комплексни за изпълнение продукти с крем, добавки, многокомпонентни пълнежи. Единствено в Своге Моднелийз Интернешънъл произвежда шоколад с фъстъци и карамел, който се предлага в 27 държави на 4 континента – Европа, Австралия, Южна Америка и Азия. „Шоколадовата фабрика е ключова за Монделийз при производството на множество изделия в световен мащаб. В България произвеждаме както локални продукти, като шоколади „Своге“, така и международни емблематични брандове, като Milka. Днес, фабриката достига производствен обем от над 32 хил. тона годишно, най-високият обем произвеждан някога в нея, като продукцията ни се разпространява в близо 40 държави на 6 континента“, коментира Анна Маринкова – директор на завода на Монделийз в град Своге.

В завода са заети близо 550 души, а Монделийз е инвестирала повече от 106 милиона лева в град Своге и региона за последните 10 години. Средствата са вложени за подкрепа на местните общности, намаляване на собствения екологичен отпечатък върху природата и оптимизация на производствени процеси. В следствие на инвестициите към днешна дата шоколадовата фабрика на Монделийз рециклира до 99% от своите отпадъци, получени от производствения процес.

Компанията държи 35% от пазара на шоколадови изделия и 60% при шоколадите - на практика всеки втори изяден шоколад е Milka.