fbpx Нов маршрут в ПП „Странджа” учи как да разпознаваме билките | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Нов маршрут в ПП „Странджа” учи как да разпознаваме билките

Нов маршрут в ПП „Странджа” учи как да разпознаваме билките

С официална церемония по стар български обичай – „Да върви като по вода” в с. Бръшлян бе открит още един от новоизградените интерпретативни маршрути в ПП ”Странджа”. Над 60 любители на природата и приятели на Странджа се включиха в похода.

„Билките в Странджа планина” е дълъг 5.5 км и може да се измине само за час и тридесет минути. Многостранни са приложенията на билките, но за да бъдат те полезни, трябва да са набрани в правилното време и вложени в правилната рецепта. С всичко това запознават 10-те информационни точки, обособени по трасето на маршрута.

Във флората на ПП „Странджа” се срещат около 500 вида лечебни растения. Много от тях посетителите виждат „на живо” когато преминават по не много стръмните пътеки /денивелация 140 м/.

От информационните табели по маршрута става ясно, че билколечението по нашите земи е описано още през 7 в. в „Шестоднева” на Йоан Екзарх. Посетителите получават и много полезна информация – как да подсилят имунитета си, как да поддържат нивото на кръвната захар, да подобрят съня си и пр. И всичко това само чрез популярните народни рецепти за билколечение, които съпровождат туристите през целия „път на билките”.

Почти на финала на маршрута най-любопитните могат да почетат и огромната книга за билките. В нея са записани интересни факти и рецепти за голяма част от лечебните растения на Странджа. Има предложени няколко рецепти за отмора, за бистър ум, за дълголетие и красота. Кога и как се събират билки и какви са правилата в билкарството – отговорът на този въпрос е на страница трета.

При наскоро ремонтираният заслон „Двата вриса” туристите могат да се запознаят и с традиционни за района кулинарни рецепти с местни билки, както и да се научат да използват различните билки за оцветяване на тъкани и кожи.