fbpx Зимна езда като антистрес терапия в студа | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Зимна езда като антистрес терапия в студа

Зимна езда като антистрес терапия в студа

Зимната езда не е като лятната. Много по-приятна е. Това е мнението на повечето опитни жокеи, които никога не оставят конете си затворени в бокса в студените месеци. Затова, ако обичате тези величествени животни, ви предлагаме тази зима де се впуснете в това приключение, което ще ви даде невероятен заряд.

Да изгоним лошото настроение

Когато навън температурите са минусови, а светлата част от деня така оскъдна, най-добрият начин да се преборим с лошото настроение и липсата на витамин D са спортовете на открито. А те никак не са много, като изключим ските, сноуборда, кънките на лед. Но все пак, ездата през зимата има едно предимство - тя раздвижва абсолютно всеки мускул в тялото без изключение. И въпреки, че понякога клина ви може да хване ледена коричка, а миглите и ноздрите - скреж, разходката с кон в дълбоките преспи е преживяване, което не е за изпускане.

"Има едно много особено чувство, когато сутрин станеш и видиш, че навън е натрупал нов, пухкав сняг, а дърветата са с бяла дантела. Тогава си казваш: “Ех, днес планината ще е приказна за зимна езда. Палиш колата, отиваш до базата, препускаш под натежалите снежни клони, сядаш да се сгрееш с топъл чай в някоя хижа и забравяш за абсолютно всички ядове." Това ми споделя жокея Десислава Иванова, с която си говорим за зимната езда в планината, не като за спорт, а като за антистрес терапия.

Тя разказва, че в студа планинарските алеи са пусти, чува се само снега, който скърца под копитата на коня и усещането е магично.

А цената на подобно удоволствие за подобряване на спортната форма и настроение, едновременно, не е никак висока. Разбира се, тарифите варират. Ако ви поискат под 10 лв. за час - нещо не е наред с базата, в която възнамерявате да яздите. Нормално, час разходка в планината през зимата на гърба на учебен кон ще ви струва между 20 и 35 лв." Но си заслужава да опитате. Няма да усетите никакъв студ и колкото и да ви се е сторило страшно - ще слезете от коня с усмивка. Просто зимната езда прави чудеса с настроението.", категорична е Десислава.

Доверете се на опитния инструктор

Ако сте начинаещи, е изключително важно да се доверите на опитен инструктор, който да ви въведе в тайнството на ездата по възможно най-лесния и пряк път. Разбира се, всеки случай е индивидуален, но има някои основни правила, на които само добрия професионалист може да ви научи. Такава е Ана Елазова от конна база “Адгор”. “Обичам природата, конете, предизвикателствата... Конете са едни от най-красивите и чисти животни, от които човек може да черпи енергия и да се учи много. Конете ни учат на търпение, карат ни да бъдем себе си, да бъдем истински. Само така можем да изградим истинско партньорство със самото животно. С тях няма лицемерие, няма фалш. Нещо повече – конете ни помагат да развием инстинкта си за наблюдение и самонаблюдение, за анализиране на всяка ситуация.”, споделя Анна Елазарова, от екипа на конна база “Адгор”.

Зимни маршрути за езда

Пирин и Разложката долина

През зимата Пирин е магична, но освен отлични условия за ски, планината предлага и няколко прекрасни маршрута за езда. Конните бази в яката на планината са няколко, а отскоро вече се предлагат и коне за разходка и в самото Банско. Независимо обаче коя база от региона ще предпочетете – не пропускайте възможността да пояздите в Разложката долина, или пък да се качите до някоя от хижите в планината на кон. Много от маршрутите в активния ски сезон са “обсебени” от фрийрайд скиори и сноубордисти, но винаги има начин да избягате от утъпканите пътеки и да пояздите сред магичните склонове на Пирин.

Витоша – от Ковачевци до Чуйпетлово

Маршрутите за езда в района около Витоша са десетки, но безспорно един от най-приятните и живописни преходи стартира от базата на “Адгор” преди село Ковачевци. Целодневният преход, който могат да ви предложат от екипа на базата преминава през село Ярлово, след което се прекосява южния склон на Витоша и се качва до живописното село Чуйпетлово. То се намира на около 1200 м надморска височина в долината, където тече река Струма, след като извира от Черни връх. Ще останете очаровани от просторите, а южното изложение на горите, през които минава маршрутът придава особено ярка и пъстра красота на пейзажите през пролетта и есента.

Рила и манастирските гори

Боровец е изходен пункт за много от ездачите, които предприемат зимна езда в Рила. Извън популярните маршрути обаче, ние ви препоръчваме и разходка на кон в района на хижа “Пионерска” и хижа “Вада”, които са свързани от почти равен път в средната височинна част на планината.

Отлични условия за езда сред природата има и в района на Рилския манастир, а разходката сред вековните борове на манастирските гори е преживяване за цял живот.

По тайните пътеки в Родопите

Зимната езда в Родопа планина е преживяване, което всеки трябва да изпита. Маршрутите са десетки, но най-красивите гледки, които можете да видите в Родопите от седлото са тези, в района на село Гела и село Здавец, община Лъки. Разбира се – смолянските езера и прехода на кон до Перелик също не е за изпускане, а пък за най-запалените приключенци има и дълбоко скрити в пазвите на планината пътеки, като тази, която минава през село Загражден, община Баните

Добрите жокеи ще ви кажат, че...

- В студените дни е особено важно да разгреете добре мускулите на животното, преди да го пришпорите в снега. Но физзарядката е задължителна и за жокея - не я пренебрегвайте.

- Специалистите съветват да отделим поне 20 минути за по-бавна езда, преди да пуснем жребеца или кобилата да се развихрят на воля.

- След края на разходката пък трябва задължително да се уверим, че изпотеното животно е подсушено и прибрано в топъл бокс. Може да звучи странно, но иначе конете просто настиват. А кихащ жребец не е мечта за никой жокей.

- Важно е да подберем и най-подходящите ботуши за зимна езда. Класическият жокейски ботуш не върши работа в планината, защото държи стъпалата студени. Затова е много важно да изберем обувка, която хем да осигурява топлинен комфорт за краката, хем да е удобна за езда. Добре е да носим модел с мека и не дебела подметка, за да можем да усещаме достатъчно добре стремето.

- Ако някой ви каже, че е бил на 5-часова разходка в планината на кон и не е спрял за един чай с коняк в някоя закътана хижа - лъже ви. Но е изключително важно през зимата да оставим "поливането" на ездата за по-късен етап - например, когато вече коня е прибран в бокса.

- И не забравяйте - даже в най-лютите дни от зимата - някъде, в някой бокс, един жребец би бил адски щастлив, ако го изведете на кратка разходка.

 

Facebook коментари