fbpx Новият Toyota Yaris с нов хибриден двигател и повече технологии | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Новият Toyota Yaris с нов хибриден двигател и повече технологии

етикети

Новият Yaris предлага на клиентите възможност за избор и на ново, по-мощно пълнохибридно електрическо задвижване под формата на “Hybrid 130”. Този тип „динамичен“ профил става все по-приоритетен за клиентите от B-сегмента, особено за тези, които искат да намалят размера на своя автомобил. С новата продуктова стратегия за два хибридни варианта, Toyota прави Yaris още по-привлекателен, тъй като хибридното задвижване е най-важното съображение за покупка за повечето купувачи.

Ключовата промяна е въвеждането на нова трансмисия на хибридното задвижване, включваща по-мощен електрически мотор-генератор (мощност увеличена от 59 кВт на 62 кВт), заедно с промени в софтуера и хардуера на блока за управление на мощността (PCU). Резултатът е увеличение с 12% на общата мощност на системата, от 116 к.с. на 130 к.с.

Всичко това води до постигане на по-добро ускорение от нула до 100 км/ч, което е намалено с половин секунда. Сега този еталон за динамика се постига за 9,2 секунди.

Дългогодишният опит на Toyota в областта на хибридната технология гарантира, че емисиите на CO2  остават най-добрите в класа, в диапазона 87-98 г/км, а разходът на гориво се запазва устойчиво в границите от 3,9-4,3 л/100 км (данни за комбиниран цикъл на WLTP).

Принос за намаляването на разхода на гориво има и система за предсказуемо състояние на заряда Predictive State of Charge Control при условия на шофиране по наклон и в задръствания. Системата е базирана на използване на комбинация от данни от навигационната система, за да се гарантира, че нивото на заряд на батерията ще се оптимизира в зависимост от условията, с цел максимално движение в чисто електрически режим, респективно намаляване на разхода на гориво. Всичко това става с интелигентно отчитане на спецификите на маршрута, трафика, и градиента на наклона.

Новият “Hybrid 130” се предлага като стандартно задвижване при новите нива на оборудване Yaris Elegance, Premier Edition и GR SPORT.

В зависимост от нивото на оборудване на модела е монтиран 7-инчов или 12,3-инчов цифров инструментален дисплей за водача. И двата имат ясно дефинирани пълноцветни графики, които са лесни за четене при всякакви условия на осветление.

12,3-инчовата версия (нива на оборудване Elegance, Premier Edition и GR SPORT) може да бъде персонализирана, за да отговаря на предпочитанията на водача за информационно съдържание и стил на представяне. Съществуват 12 опции за конфигурация на дисплея, с ляв, централен и десен мултиинформационен дисплей.

Новият Yaris е оборудван с нова камера и радар, които могат да сканират пътя по-далеч и в по-широки участъци от преди, което значително увеличава обхвата за откриване на риска от произшествия. Например, това означава, че системата за предотвратяване на сблъсък (Pre-Collision System, PCS) вече може допълнително да разпознава потенциален челен удар и по-широк кръг от обекти по пътя на автомобила, включително пешеходци, велосипедисти и за първи път мотоциклети.

Потискането на ускоряването (Acceleration Suppression) е нова функция на Toyota Safety Sense, която ще се намеси, за да ограничи всяко внезапно ускорение на автомобила, когато има риск от сблъсък с превозно средство отпред.

Проактивният асистент за шофиране (Proactive Driving Assist, PDA) също е нова система, предназначена да помага за избягване на засечени опасности при шофиране при ниски скорости. Осигурява плавно забавяне, когато водачът отпусне педала за газта, за да намали, когато наближава по-бавно превозно средство или когато влиза в завой. PDA също така осигурява асистент за кормилното управление (Steering Assist): когато автомобилът наближава завой, той регулира силата на подпомагане от страна на кормилното управление, за да помогне на водача да направи плавен и стабилен завой.