fbpx Няколко съвета за приказна ваканция | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Няколко съвета за приказна ваканция

 

Едва ли някой, който чете тези редове, не е планирал лятното пътуване. Със сигурност чакате ваканцията като най-мечтаното време, когато морето е приказно синьо, а забавленията нямат край. Със сигурност по-организираните са планирали по отпреди какво да вземат за почивката, така че да не им липсва нищо. Другите пък вземат две тениски, къси панталони, бански, плажна кърпа и джапанки и са готови. Е, със сигурност ще установят, че нещо важно са забравили, но никой не е застрахован от такива липси.

Често обаче, приготвяйки куфарите, забравяме да обърнем внимание на няколко прости, но важни неща. Как да разпределим правилно финансите си и какво да имаме предвид когато тръгваме на почивка най-вече в чужбина. В следващите редове ще специалистите нафУниКредит Булбанк дават някои съвети, които ще са ви полезни да научите.

Когато тръгвате на път извън границите на страната ни е задължително да вземете със себе си поне два документа за самоличност - лична карта и международен паспорт. Препоръчително е да ги държите на две различни места. В случай на кражба или загуба на багаж, трябва да разполагате с документ, с който да се идентифицирате пред местните власти и с който безпроблемно ще се върнете обратно.

Банкови карти – дебитна и кредитна. Тях също трябва да сложите на различни места. Хубаво е да разполагате със заделени пари при нужда – внезапен здравословен проблем, повреда на автомобила или глоба.

Не оставайте без кеш! При възможност, когато обменяте валутата за пътуването, помолете за дребни банкноти. Не носете всичките си налични пари в портфейла. Разпределете сумата на няколко места, за да сте сигурни, че при спешен случай можете да отреагирате с известна сума пари.

Направете си бюджет, който да ви ориентира колко и за какво харчите. Хубаво е да имате представа с каква сума пари започвате пътешествието си и за какво ще бъде разпределена тя – път, настаняване, храна, посещение на музеи и галерии, морски забавления, шопинг и т.н. Когато от рано си направите сметката, след почивката можете да се изненадате от известно количество неизхарчени финикийски знаци. 1:0 за вас!

Застраховка „Пътуване в чужбина“. При злополука или здравословен проблем застраховката би спестила доста главоболия, а освен това ви дава спокойствие. Застрахователните компании предлагат различни възможности за застраховка при пътуване. Те покриват разходи за медицинско обслужване в случаите на злополука или внезапно заболяване. При необходимост се осигурява приемане в най-близката болница, ако се налага и репатриране до България. Обикновено сумата за ден застраховка не надвишава 2 лв. Вярвайте, това са най-добре изхарчените ви пари.

Важни контакти. Добре е да сте се информирали предварително за най-близкото посолство или консулство на България в страната, към която сте се запътили. Хубаво е да имате под ръка техен контакт, за да се свържете при необходимост.

Зарядни устройства за телефон и фотоапарат. Почивка без снимки и социални мрежи все едно, че не е била! Ако не запечатате най-вълнуващите моменти и не ги споделите в профила ви в Инстаграм с поне едно селфи, къде сте тръгнали? А от многото снимки батерията на телефона може да падне точно в най-хубавия кадър. Така че не го пропускайте!

Весела ваканция!