Няма 'не мога'!

Когато зимата демонстрира истински характер, и снегът е покрил плътно пътя, то тогава най-добре може да разбереш доколко един автомобил е способен да се пробори с природата. Разбира се, голямото значение трябва да се отдаде на зимните гуми. Всички сме били свидетели на буксуващи на едно място „галоши”. Като по поръчка курорта Боровец беше облякъл най-красивата си снежна одежда. Строените BMW-та Х1 ни очакваха. Разбира се, всички са с оборудвани със интелигентната системата за задвижване на четирите колела – xDrive, въпреки, че Х1 се предлага и само със задно задвижване. Любопитен факт е, че в България над 64% от продадените автомобили на марката са оборудвани именно със задвижване на всички колела. xDrive променливо разпределя на мощността между предната и задната ос и така осигуява отлично сцепелние при всякакъв терен.

Дизайнът определено се вписва в урбанистичните понятия на живота, който водим – без много артистичност, но с категорични форми, които казват: моето място е тук, готов съм да отговоря на високите всекидневни обороти. Интересният микс между предницата на класическа трета серия и задната част на Х3 в първият момент те карат да се зачудиш върху въприятието. После се замисляш и върху оригиналния цвят – други нямат такъв. Накрая осъзнаваш, че все пак това е BMW и напразни упражнения при тази марка няма. Всичко много е премисляно.

Интериорът е изчистен, класически, като целия борд е ориентиран към шофьора. Няма излишни копчета, светлини, бутони за дълбоко мисловни функции. Изпълнението и на най-малкия детайл е отлично. Типично по германски точно, ясно, практично. Високата позиция на седене дава отлична видимост. Седалките както може да се очаква са с много добра ергономичност – еднакво удобни и за малък човек и за по-обемен.

На специален снежен терен изпитваме стабилността на автомобила. В мини отсечки и тясно трасе трябва да заобиколим поставените знаци. Освен това гоним и време на обиколката! Колелата много леко се превъртат при потеглянето от място със скорост. Динамичният контрол на сцеплението (DTC) допуска именно това. На острите завои дрифтовете (занасяне на задната част) доставят удоволствие, но системата дотолкова държи машината, че да не мине границата на сигурността (е, винаги задкормилното устройство може да покажа неограничени възможности) . Всъщност, именно това е търсено, за да не се достигне до пързаляне.

Автомобилът ни е xDrive 23d. В него е монтиран първия в света четирицилиндров дизелов двигател с Variable Twin Turbo. Двата турбокомпресора с осигуряват максимално налягане на нагнетявания въздух при всички оборотни режими. При ниски обороти малкият турбокомпресор гарантира моментна реакция на двигателя при натискане на педала на газта. Затова автомобилът реагира буквално при най-леко докосване на педала.
Другите дизелови мотори с Common rail впръскване са sDrive 18d, xDrive 18d, sDrive 20d и xDrive 20d. Забележителен е разхода на гориво от 5,2 л/100 км при 177 к.с.

В съчетание с xDrive като допълнение може да поръчате системата Performance Control - при нужда тя контролира за части от секундата поведението в завои. В случай на необходимост мигновенно оптимизира чрез ускоряване или подаване на спирачен импулс задвижващия момент, подаван към отделните колела. Така динамиката в завоите е изключителна и затова казваме – „стои като зелепен за пътя”.

Както и можехме да очакваме, придвижването по неразринатия снежен път беше без никакъв проблем. Сигурността, която даваше автомобила, ни накара да забравим, че всъщност съвсем не е толкова безпроблемно преминаването както изглеждаше. Просто си казахме – „няма как да не минем – нали е с xDrive!”. И тогава се замислих – какво значи да създадеш продукт, който се превръща в символ на сигурност.

 

Facebook comments