fbpx Оръжие за масово поразяване | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Dacia Dokker&Dokker Van

Оръжие за масово поразяване

 

Румънската марка отново извади силно оръжие, с което ще се бори за надмощие в един много конкурентен сегмент – този на вановете. Надпреварата там наистина е сериозна, защото марките вече са утъпкали пътеката, създали са име и борбата е в надмощие при определението „value for money” или казано иначе – кой ще извади най-добър продукт за най-добри пари. Новият Dokker - в пътнически и товарен вариант - определено се цели в десятката. И шансовете му са много големи, особено за ценово ориентирания български пазар. Фирмите от малкия и среден бизнес имат ново предложение, което започва от 13 742 лв без ДДС.

 

 

 

Самото име Dokker навява асоциации със здрав работен автомобил. Да започнем от там, че моделът е базиран на достатъчно популярното Renault Kangoo. Във версията Van, автомобилът има товароносимост от 750 кг. полезен товар, като товарният обем е 3,3 куб.м. При нужда седалката Dacia Easy Seat (предлагана като опция) може да се свали напред и да се превърне в масичка, удобна за търговците при писане например на документи. Още повече - седалката може да се демонтира и тогава обемът се увеличава до 3,9 куб.м. В този момент могат да се превозват предмети с максимална дължина до 3,11 м. (сега си спомням си как с е чудех преди няколко години откъде да изнамеря някой сантим в автомобила ми, за да превозя 3-метровите лайсни за завесите – е не успях – накрая вързах червена лента...). Шофьорът е предпазен от товарният отсек с метална преграда със стъкло или модулна решетка, която се сгъва именно, ако се наложи демонтаж на седалката. И двете версии се предлагат с плъзгащи страничти врати, което е сериозно удобство. По данни на производителя отворът е най-големият в сегмента, което е важна предпоставка за товарене на по-обемни предмети. При Van може да се поръча страничната врата да е стъклена. Задните врати са асиметричните и се отварят на 90 градуса. Те се застопоряват удобно от система за задържане, но при освобождаване на една дръжка се отварят на 180 градуса.

 

 

С още трима колеги пътувахме в първото пробно шофиране на модела, в пътническата версия, до троянския Балкан. Колкото и работническо да звучи името и да навява асоциации на denim, мазут и риба, Dokker-ът се оказа много приветлив и уютен. Хвърлихме пътните чанти в багажника и те направо се изгубиха в 750-те литра обем (с чисто женската ми мисъл се замислих, че с такъв ван за шопинг в чужбина се е „утепало“ - мъжът ми няма да ми вика, че няма място за поредните кутии чифтове обувки и чанти).
Колегите ми любезно предоставиха първа да шофирам аз. Предимство е, че шофьорската седалка е разположена с 3,5 см по-високо, отколкото при Logan MCV, като допълнително седалката и волана могат да се регулират. Вторият ред седалки също са по-високо разположени, което дава усещане за добро „обхващане“ на пътя. Това също допринася за добрата акустика – забелязах, че се чувахме отлично със задните пътници, без да се налага да говоря по-силно. Друга причина за добрата акустика е, че изолацията около двигателя, прозорците и под автомобила е увеличена с 30% спрямо Duster. Щипката лукс в Dokker идва от аудио-навигационна система Media Nav, (представена за първи път в Dacia Lodgy). 7-инчовият сензорен екран с отлична видимост предоставя информация за навигация и аудио функции, както и свързаност тип „свободни ръце“ чрез Bluetooth®. Освен това има USB порт и жак за включване на преносим музикален плейър, чиите песни се избират от дисплея.Системата е опционална и се предлага за само за 790 лева с ДДС.
Dokker се управлява с лекота. При дълъг път може да се използва системата за ограничение на скоростта, която играе роля на круиз контрол. Практично удобство са сигналите от сензорите за задно паркиране, благодарение на радиуса на завой от 11,1 маневрирането наистина е лесно. Впечатление ни направи и високият клиренс, който позволява да се реализира запазената българска марка - свободно „катерене“ по тротоарите.

В модела е интегриран новият бензинов 1.2 TCe 115, който реализира комбиниран разход от 6,2л/100 км. Той комбинира директно впръскване и турбо пълнене и на практика е изключително гъвкав и мощен и е сравним с 1,6 литров мотор. За пореден път се убеждавам, че дизеловият 1,5 л (75 и 90 к.с.) просто е уникален в разхода на гориво – така както кара всеки шофьор на работен автомобил (имай предвид без да жали колата) едва би достигнал 5 на сто, с малко мисъл за щадене – 4,5л.