Пазарът на недвижими имоти се развива в правилна посока

Пазарът на недвижими имоти се развива в правилна посока

етикети

Има ли балон на пазара на недвижими имоти, как ще се отрази глобалната финансова криза на страната ни, къде ще се появят новите молове и защо парцелите у нас са два пъти по-скъпи от тези в Румъния... Това са само малка част от въпросите, на които се опитаха да отговорят консултанти, инвеститори и предприемачи по време на Балканската конференция за недвижими имоти BalREC 2008. По-голяма част от участниците във форума изразиха оптимизъм за бъдещето на сектора, като не малка част от тях виждат в трудностите възможност за повишаване на качеството и професионализма.

Има ли балон на пазара на недвижими
имоти в България?

Няма еднозначен отговор на този въпрос, но безспорно има сегменти, в който търсенето е по-малко от предлагането и имотите са надценени.
Като най-рискови сегменти в момента се посочват пазарът на ваканционни имоти в морските и планинските курорти, както и на имотите в проектна фаза. Въпреки че, в момента все още има търсене, до една две-години се очаква да има насищане и в сегмента на търговските площи и офисите. Очакванията са също така да има корекция на цените в някои сегменти, твърдят специалисти.
Все още търсенето значително изпреварва предлагането в сегмента на търговските площи и индустриалните проекти, въпреки че погледнато две години напред, специалистите очакват да има насищане на пазара на търговски площи. През 2010 г. може да се очаква криза в сегмента на моловете, тъй като вече има проекти за почти всички градове на страната. Според консултантските агенции част от тях няма да бъдат реализирани или ще бъдат отложени във времето поради липса на финансиране.

Ще ни подмине ли глобалната ипотечна криза?
Финансовата криза, която започна от срива на пазара на високорискови ипотечни заеми в САЩ и бързо се прехвърли на територията на стария континент ще има по-скоро положителен и оздравяващ, отколкото негативен ефект върху нашия пазар, считат специалистите. Трудностите, които ще се появят при финансиране и реализиране на проектите занапред, ще елиминират непрофесионалистите и ще накарат инвеститорите да направят компромис с доходността. Най-силно въздействието на криза се усеща на пазара на ваканционни имоти, където предлагането надвишава търсенето, откакто британските купувачи срещат проблеми при получаване на кредитиране за покупка на имоти от типа втори дом. За българските купувачи рисковете все още са ниски и експертите не очакват рязко увеличение на броя на лошите кредити.

До къде стигна МОЛ-манията?
След като първата вълна при моловете отшумя, предприемачите се изправиха пред избора между ново място и нова концепция. Проект за търговски център вече има всеки български град, атрактивни локации като Русе се борят за рекорди в категорията кв.м търговска площ на глава от населението, а големите световни играчи, които навлизат на пазара, променят правилата из основи. Предлагането на повече забавления и превръщането на моловете в място не само за пазаруване, но и прекарване на свободното време, ще бъде другият път за развитие. Проектите, които успеят да предложат нови продук-ти, ще бъдат успешни, докато много от обявените ще се отложат във времето или изобщо няма да бъдат реализирани. Основната причина е в оскъпеното финансиране и по-високите лихви по заемите за проекти. Заради ниското ниво на проникване на финансовите услуги регионът на Югоизточна Европа като цяло се е оказал устойчив на негативното влияние.

Зашо парцелите в България са толкова скъпи?
Скъпата земя е основното, от което недоволстват предприемачите във всеки сектор, стана ясно по време на дискусиите. Строителните предприемачи са започнали да внимават, защото неоправдано високата цена на земята оскъпява проектите им. Бурното развитие на пазара на недвижими имоти генерира високи очаквания у собствениците на земя и те бутат цените нагоре. Ситуацията обаче скоро ще се промени, защото инвестициите стават нерентабилни за инвеститорите. Собствениците искат цената според максималното застрояване, а оплътняването на парцела често не е най-доброто решение. Друг голям проблем е смесването и липсата на обособени зони в София, което означава и пълна свобода при ценообразуването на терените.
Земята ни е скъпа не само в столицата. Оказва се, че страната ни е лидер в този сегмент сред всички страни от Централна и Източна Европа. Това пречи на развитието на индустриални прокети, където строителството е едноетажно и цената на терена е основен фактор при изчисления на себестойността. Очаква се скъпите парцели да изместят инвеститорския интерес към други близки до страната ни райони като Албания, Македония и Черна гора.

Къде да си намеря офис?
Пазарът на офиси в България все още не предлага достатъчно възможности на институционалните инвеститори - около това становище се обединиха инвеститори и консултанти по време на панела за развитието на офис площите в България. Един от основните проблеми е качеството на предлаганите сгради. По тази причина много международни фондове, чиято стратегия е да закупуват готов продукт пристъпиха към изгрждане на сгради в България. Само преди година купувачите са се редили на опашка за покупката на Бизнес парк София (бел.ред. паркът беше продаден за рекордната за нашия пазар сделка от 160 мил. евро на американския инвестиционен консултант “Грамърси”), докато днес техният брой значително намалява. Проекти за близо 500 000 кв.м офис площи са обявени у нас. По предварителни прогнози те ще излязат на пазара до края на 2010 година. Сега в страната търсенето на офис площи изпреварва предлагането, но основният контингент от потенциални наематели са местните фирми и западни компании, които са се установили вече в България. След няколко години те няма да са достатъчни, за да запълнят бизнес сградитe. Основните проблеми, с които се сблъскват инвеститорите в България, са недостатъчно развитата инфраструктура и липсата на качествени клиенти. Друг недостатък на средата е липсата на информация. В България липсва и сигурна конюнктура на пазара. Повечето фирми не могат да изчислят с голяма точност бъдещите си разходи за строежа на бизнес сгради. Този проблем намира своето решение донякъде в предварителното закупуване на офис площи, още преди те да бъдат застроени. Влизането на България в Европейския съюз се е отразило слабо върху пазара на недвижими имоти за бизнес. Повечето компании са пристигнали в страната много преди това, единодушни са експертите.

За контакти
тел.: 02/ 963 23 66
www.o3bg.com

Facebook коментари