fbpx Пет планински върха за 24 часа | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Пет планински върха за 24 часа

С отличен времеви резултат приключи 24-часовото приключение на Кирил Николов-Дизела, който изкачи най-високите върхове на петте най-високи планини в България с бягане. Кирил показа колко големи могат да бъдат човешките възможности, когато има дух и желание за приключения. Той преодоля общо 100км по пет трасета и над 7000м денивeлация само за 22 часа и 39 минути, като това включва и времето за транспорт с автомобил между етапите.

Той стартира на 14-ти август, в 19.33 часа, от Местността Паниците в Стара планина и финишира след последния връх на 15-ти август, в 18.14 часа в софийския кв. Драгалевци под Витоша. На три от петте върха имаше нощен преход, но това не затрудни опитния в планинското бягане атлет. Въпреки страхотната му физическа форма и отлична подготовка, при изкачването на Мусала, четвъртият връх от поредицата, все пак Дизела е бил силно преуморен. „Но кратката почивка в автомобила до София и мисълта, че ми остава само още един връх ми подействаха добре и успях да се възстановя достатъчно, за да изкача и Черни връх в рамките на определеното време”, споделя атлетът.

По маршрута Кирил Николов не срещна неочаквани трудности, но имаше изненади – приятели и фенове на бягането го чакаха на старта, на финала, на хижа Вихрен и на всички върхове, включително на Вихрен, където му организираха и „парти” с фойерверки. От кв. Драгалевци до Черни връх с него тичаха трима поддръжници, за да го разведряват в последните километри, когато умората е най-голяма. На старта за първия връх – Ботев, дойде лично кметът на град Калофер Румен Стоянов, който подари на Дизела портрет на Христо Ботев и взе автограф. В селищата по целия маршрут хората бяха разбрали за инициативата и го посрещаха топло и с подкрепа. Фенове сложиха приветствен надпис на табелата на разклона за Благоевград сутринта в 4 часа, а в Банско персоналът на един ресторант е приветствал колите на екипа с импровизирано светлинно шоу.

В уникалния пробег бяха включени следните пет трасета:

Местност Паниците, Стара планина – вр.Ботев – Паниците
Х.Вихрен, Пирин – вр Вихрен – х.Вихрен
Местност Трите буки, Осогово – вр. Руен – Трите буки
К.к.Боровец, Рила – вр. Мусала – к.к.Боровец
Кв. Драгалевци, Витоша – вр. Черни връх – кв.Драгалевци

Европейски вицешампион по ориентиране за 2012 г., Дизела е и един от най-добрите ни планински бегачи в момента. В „Пет върха” той показа бягане и ориентиране на световно ниво, с цел да вдъхнови всички, които спортуват и обичат природата.